‘Advocaten moeten faxverbod gewoon negeren’

Delen:

29 mei Fax
Foto: Pixabay

De Landelijke procesreglementen voor civiele dagvaardingszaken bepalen dat het niet is toegestaan processtukken naar de rechtbank en hoven te faxen. Volgens cassatieadvocaat Sjef van Swaaij is dat ‘faxverbod’ onverbindend. “Negeer het. Gewoon faxen.”

Sinds 1 oktober 2019 is het in civiele dagvaardingszaken bij rechtbanken en gerechtshoven uitdrukkelijk niet toegestaan om processtukken (zoals conclusies, memories en akten) te faxen. Artikel 2.1 van de Landelijk procesreglementen voor civiele dagvaardingszaken bepaalt – kort gezegd – dat partijen hun processtukken moeten indienen door toezending per post of afgifte aan de griffie van rechtbank of gerechtshof, dan wel door indiening ter zitting. Dat artikel eindigt ermee dat indiening van processtukken op een andere wijze niet is toegestaan. Eerdere versies van deze procesreglementen bevatten niet zo’n faxverbod. Dit verbod is volgens Van Swaaij echter onverbindend.

Onverbindend

Hij baseert zich op een arrest van de Hoge Raad in april 2015 (waarover Van Swaaij al eerder blogde) dat korte metten maakte met zogeheten Pilotprocesreglementen civiele dagvaardingszaken van het Bossche en het Amsterdamse Hof. In deze Pilotprocesreglementen stond een expliciet faxverbod. Volgens de Hoge Raad (17 april 2015, NJ 2015/209) was dat faxverbod in strijd met artikel 33 Rv en daarom onverbindend.

Kwalijk

Dus, zegt Van Swaaij: trek je niks aan van het faxverbod. “Wel is het verstandig om op het betreffende aanbiedingsformulier nog even te wijzen op de onverbindendheid van dat faxverbod.” Hij noemt het ‘kwalijk’ dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van deze procesreglementen niet bekend zijn met het arrest van de Hoge Raad van 17 april 2015, of dat ze dit ‘aan hun laars lappen’. “Dat misleidende – onverbindende – ‘faxverbod’ moet direct en in elk geval uiterlijk komende maand worden ingetrokken.”

Faxnummers

Navraag door Mr. wijst uit dat rechtbanken zelf zich niks aan lijken te trekken van dat faxverbod. De rechtbank Den Haag laat weten dat advocaten nog gewoon processtukken faxen ‘omdat ze bezorgd zijn dat ze anders te laat zijn’. Ook een woordvoerder van de rechtbank Oost-Brabant laat weten dat faxen nog steeds mogelijk is. “Wel moeten de processtukken nadien nog eens worden aangeleverd volgens de wettelijke manier.” Ook bij andere rechtbanken en gerechtshoven staan nog gewoon de faxnummers op hun website vermeld.

Misleidend

Van Swaaij zelf herinnert zich een advocaat die de griffie van de rechtbank Oost-Brabant had gevraagd of een processtuk mocht worden gefaxt, maar dat dat niet mocht. Van Swaaij: “Vraag je vooraf of het mag, dan is het nee, conform het procesreglement. Dat rechtbanken niet moeilijk doen als je toch faxt, is volkomen in lijn met dat arrest uit april 2015. Dat accentueert intussen dat die procesreglementen misleidend zijn. Het blijft kwalijk.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven