Advocaten mogen vergelijkingssites betalen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Als een advocaat zich aan bepaalde voorwaarden houdt, mag hij voortaan bemiddelingswebsites betalen om een opdracht binnen te halen. Dat blijkt uit een nieuwe toelichting op de gedragsregel over provisie van de Nederlandse Orde van Advocaten. De Autoriteit Consument & Markt drong aan op deze aanpassing.

Advocatenvergelijkingsplatform Legal Dutch diende vorig jaar september een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over ongeoorloofde beperking van de mededinging door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Oprichter Jan-Hein Strop vond dat de Orde een hetze voerde tegen websites die ondernemers aan advocaten koppelen.

Onduidelijk

De ACM deed onderzoek naar aanleiding van de klacht. Op grond van de mededingingsregels moeten advocaten in beginsel zelf kunnen bepalen of en hoeveel ze willen betalen voor bemiddeling door vergelijkingswebsites, maar de onduidelijkheid over de uitleg van de advocatuurlijke provisieregels stond hieraan in de weg, zo concludeerde de ACM. Om deze onduidelijkheid weg te nemen heeft de NOvA nu, in overleg met de ACM, de toelichting op de regels op dit punt uitgebreid.

Voorwaarden

De voorwaarden waaronder het een advocaat is toegestaan een redelijk bedrag te betalen om een opdracht te verkrijgen, zijn volgens de toelichting dat de beschermde positie van de rechtzoekende niet wordt uitgehold (vrije advocaatkeuze), dat er geen verstrengeling van financiële belangen plaatsvindt, dat derden geen belang krijgen bij de uitkomst van de zaak en dat de cliënt zicht heeft op wat er met zijn zaak gebeurt. De NovA geeft ook een aantal aandachtpunten die kunnen dienen als handvatten bij de beoordeling van een beloning. Dit zijn: transparant zijn over de verwijzing naar rechtzoekende en cliënt; de doorverwijzing moet plaatsvinden naar een passende advocaat en transparant zijn over de hoogte van de provisie en het type provisie.
Het belang van de cliënt moet altijd voorop blijven staan, benadrukt de Orde. Bij twijfel kan de lokale deken vooraf om advies gevraagd worden.

Goed nieuws

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM is tevreden over de aanpassing:  “De uitleg van de Nederlandse Orde van Advocaten van de Gedragsregels voor advocaten haalt een belemmering weg voor vergelijkingssites om advocaten en cliënten bij elkaar te brengen. Dat is goed nieuws voor consumenten en bedrijven die rechtshulp zoeken.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top