‘Advocaten over de hele wereld worden door COVID-19 geraakt’

Irma van den Berg is advocaat bij SIX advocaten en daarnaast actief als voorzitter van de stichting Lawyers for Lawyers (L4L). Hoewel corona het werk van L4L flink heeft veranderd, is het er niet minder druk op geworden. Nu er niet meer gereisd kan worden naar landen waar advocaten door hun werk in de problemen komen, probeert de stichting op andere manieren te helpen en aandacht te vragen voor hun situatie.

Delen:

Advocaten over de hele wereld worden door COVID-19 geraakt

“De COVID-19 crisis heeft op verschillende manieren effect gehad op het werk van Lawyers for Lawyers. Samen met vrijwilligers reisde ik bijvoorbeeld de afgelopen jaren een paar keer per jaar naar Turkije om processen tegen advocaten bij te wonen. Ook gingen vrijwilligers, waaronder ikzelf, naar bijvoorbeeld Rusland of Oeganda om trainingen aan advocaten te geven over het gebruik van internationale (VN-)mechanismen om zichzelf en hun cliënten te beschermen, of naar Genѐve om bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties te spreken, te lobbyen of ‘side events’ bij te wonen. Dat reizen is sinds maart 2020 tot stilstand gekomen, en dat is zorgelijk omdat we nu alleen op afstand een vinger aan de pols kunnen houden in landen waar advocaten in de problemen komen vanwege hun werk.

Zichtbaarheid vergroten

Hoewel het werk van L4L is veranderd, is het zeker niet verminderd. Advocaten over de hele wereld worden door COVID-19 geraakt. Van groot belang voor de bescherming van advocaten is het vergroten van hun zichtbaarheid. In veel gevallen helpt het wanneer de wereld meekijkt en druk uitoefent op de regering van het land dat zijn advocaten niet beschermt, of zelfs actief lastig valt of vervolgt. De afgelopen maanden hebben wij gezocht naar manieren om ‘online’ deze zichtbaarheid te vergroten. Zo vertellen advocaten uit verschillende landen in onze ‘COVID-19’- serie over hoe hun werk is veranderd door de coronacrisis en welke moeilijkheden zij daardoor ondervinden. Zoals Alec Muchadehama uit Zimbabwe: The COVID-19 crisis has posed huge challenges for the work of lawyers. The justice delivery system is just chaotic and the rule of law has come under severe attack”.

Digitale aandacht

Ook hebben wij de voordelen van videobijeenkomsten ontdekt. Recent vroegen we ‘digitaal’ aandacht voor de situatie van de gedetineerde advocaten Ebru Timtik en Aytaç Unsal uit Turkije, en Nasrin Sotoudeh uit Iran, die in hongerstaking waren om een eerlijk proces en een betere behandeling af te dwingen. We hielden virtuele bijeenkomsten en persconferenties over bijvoorbeeld de situatie van advocaten in Belarus, waaraan veel meer mensen, overal vandaan, deelnamen dan het geval zou zijn geweest bij fysieke bijeenkomsten. Ook hebben we een online Speaker Tour georganiseerd met een advocaat uit de Filipijnen en konden wij onze activiteiten bij de Verenigde Naties op afstand via videoverbinding voortzetten.

Ongelooflijk productief

L4L heeft een kleine staf van drie medewerkers en een aantal stagiaires. Normaal werken zij in een kantoor in de ‘Law Hub’ van de Universiteit van Amsterdam. De staf is van essentieel belang voor de uitvoering en continuïteit van de activiteiten van L4L en is ongelofelijk productief, ook in COVID-tijd. Onze medewerkers werken nu al heel lang voornamelijk vanuit huis. Het onderhouden van contact, onder meer met onze vijftig vrijwilligers en onze contacten in het buitenland, gebeurt nu op afstand. Dat gaat goed, maar we zien er allemaal naar uit weer bij elkaar te komen.

Donaties welkom

Waar L4L door COVID-19 last van heeft, is dat verschillende fondsenwervingsactiviteiten dit jaar niet door konden gaan, zoals de Dam-tot-Damloop. Zoals voor veel liefdadigheidsorganisaties is het ook voor ons moeilijk om de – bescheiden – inkomsten op peil te houden. Wij zijn daarom, nog meer dan anders, op zoek naar nieuwe donateurs. Iedere donatie is vanzelfsprekend van harte welkom. Maar we hopen ook nieuwe Vrienden van L4L te vinden, die bereid zijn om gedurende enkele jaren een iets groter bedrag te doneren. Dat geeft de organisatie slagkracht en continuïteit. L4L wordt gefinancierd door donaties van advocaten, advocatenkantoren, ordes van advocaten en andere juridische organisaties. Het zou geweldig zijn als lezers van Mr. die zich door het werk van L4L aangesproken voelen, zouden besluiten om nu donateur of Vriend van de organisatie te worden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven