Advocaten schrijven zich vaker in als advieskantoor, iets minder eenpitters

De groei van het aantal advocatenkantoren lijkt er een beetje uit te zijn. Databureau BoldData berekende het aantal dit jaar op 9.865, tegenover 10.070 vorig jaar.

Delen:

Advocaten schrijven zich vaker in als advieskantoor, iets minder eenpitters - Mr. online
Foto: Depositphotos

Van deze 9.865 advocatenkantoren is 31 procent gevestigd in Noord-Holland en 26 procent in Zuid-Holland (2.617 kantoren). Op de derde plaats staat Noord-Brabant, met 1.436 kantoren. In deze drie provincies samen ligt 66 procent van alle Nederlandse advocatenkantoren. Van de tien grootste kantoren liggen er – volgens BoldData – negen in Amsterdam en één daarbuiten: CMS. Dat zit volgens BoldData in Utrecht maar dat kantoor is gesloten, CMS zit ook in Amsterdam.

Adviesbureau

Dat er minder advocatenkantoren zijn dan vorig jaar verklaart Daan Wolff van BoldData als volgt: “Steeds meer advocaten die hun eigen bedrijf starten, schrijven zich bij de Kamer van Koophandel in als adviesbureau in plaats van als advocatenkantoor. We zien in deze branche steeds meer juristen die bedrijven helpen met advies. In plaats van het traditionele uurtje factuurtje kijken adviesbureaus naar creatieve manieren van beloning. Zoals een deelname in het bedrijf van klanten.” Het aantal adviesbureaus steeg nog nooit zo snel, volgens BoldData: in 2022 van 133.045 naar 144.680.

Eenpitters

Twee derde van alle advocaten zijn eenpitters. Dit aantal daalde het afgelopen jaar licht, van 7.535 naar 7.400. Ook het aantal middelgrote advocatenkantoren (twee tot tien advocaten) nam wat af, van 2.215 naar 2.140. Het aantal grotere kantoren met meer dan tien advocaten groeide volgens BoldData wel, van 310 naar 320.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven