Advocaten steunen School for Justice op internationale vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag (vandaag 8 maart) komen onder andere advocaten in actie voor de studentes van de School of Justice. Daar studeren voormalig slachtoffers van seksuele uitbuiting nu voor advocaat, journalist of politieagent, om zo later daders van seksueel geweld tegen meisjes te kunnen aanpakken. In Nederland is advocaat Carolien Brederije (Valegis Advocaten) hier actief bij betrokken. Zij licht deze actie toe.

Delen:

Advocaten steunen School for Justice op internationale vrouwendag
Studentes van de School of Justice

Wat heeft u persoonlijk met deze actie?
“Enkele jaren geleden raakte ik bekend met Free a Girl (FG) omdat meerdere bekenden van mij bij dit doel waren betrokken. Ik heb in mei 2018 meegedaan aan de ‘Lock me Up’-actie van FG, waarbij ik me, net als vele anderen, op allerlei locaties in Nederland, twaalf uur liet opsluiten in een hokje van één bij twee meter, om zo geld op te halen voor dit belangrijke doel. Die actie was toen erg succesvol; dankzij de steun van familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties heb ik toen een heel mooi bedrag mogen ophalen. Ik bleef sindsdien betrokken bij FG en ontmoette bijvoorbeeld ook Arjan Erkel en Evelien Hölsken, twee van de oprichters van Free a Girl. Mijn band met de Stichting bleef en groeide en ik heb onlangs besloten me binnen het ‘business partner programma’ van FG als aan te sluiten als vaste donateur.”

U richt zich in deze video onder andere tot andere (vrouwelijke) advocaten. Wat kan deze doelgroep specifiek betekenen voor Free a Girl?
“Het internationale thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar #ChooseToChallenge en daarom dagen de ‘powervrouwen’ van Free a Girl vandaag graag ook andere vrouwen uit om in actie te komen. Natuurlijk zijn ook mannen van harte welkom om FG te steunen maar vandaag, op internationale vrouwendag, komen we als vrouwelijke donateurs van FG samen in actie en vragen we aandacht voor de studentes aan de zogeheten School for Justice. Dit is een programma dat minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting een opleiding aanbiedt aan de beste universiteiten in India en Nepal. Via dit programma worden ze opgeleid tot advocaat, openbaar aanklager, juridisch assistent, journalist, maatschappelijk werker, psycholoog of politieagent. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan het opsporen en berechten van de criminelen die betrokken zijn bij de seksuele uitbuiting van kinderen. Na hun afstuderen zullen deze meisjes hun vak met enorme vastberadenheid uitoefenen. Zo zullen ze niet alleen andere jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting kunnen helpen, maar ook het systeem van binnenuit veranderen. Een van de redenen waarom in India en Nepal zo weinig gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen tot vervolging leiden, is namelijk het gebrek aan gespecialiseerde advocaten met diepgaande kennis van mensenhandel en seksuele exploitatie. Dat hoopt FG op deze wijze te veranderen.

Carolien Brederije
Carolien Brederije (foto: Rogier Chang)

Wij vragen voor dit programma vandaag, op internationale vrouwendag, dus graag specifiek de aandacht van vrouwen en dan in het bijzonder de aandacht van advocaten en andere juristen. Zij zijn vakbekwame vrouwen, vrouwen die in hun leven kansen hebben gekregen en kunnen grijpen. Hopelijk willen zij bijdragen aan het creëren van kansen voor de doelgroep van FG, en daarmee aan de strijd tegen straffeloosheid van seksueel misbruik.

Daarnaast richten wij ons vandaag ook op vrouwelijke ondernemers uit allerlei disciplines. Er zijn nog maar weinig vrouwelijke ondernemers die Free a Girl steunen en daar moet wat ons betreft verandering in komen, juist voor een organisatie als Free a Girl, die wereldwijd strijdt voor de rechten van meisjes en vrouwen. Free a Girl heeft met deze actie tot doel een community te creëren van honderd business partners (man én vrouw) die samen met FaG in actie komen tegen seksuele uitbuiting.”

Heeft u al reacties van advocaten die zich hiervoor willen inzetten?
“Ik heb in mijn netwerk al met een aantal advocaten over deze actie gesproken en heb veel enthousiaste reacties gekregen. Veel mensen kennen FG wel maar niet iedereen weet van het bestaan van de School for Justice en men reageert daar heel positief op. Ik verwacht zeker dat er in mijn omgeving zeker advocaten én ondernemers uit andere hoeken zullen opstaan die Free a Girl ook, structureel, willen gaan steunen. Destijds bij de Lock me Up actie heb ik ook van ontzettend veel mensen, onder wie veel advocaten, donaties mogen ontvangen, dat was echt hartverwarmend en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.”

Wat verwacht u van de inzet van andere advocaten?
“Wij hopen dat zoveel mogelijk advocaten zich aansluiten bij de strijd van Free a Girl om onze boodschap te delen, onze strijd financieel te steunen en om aandacht te vragen voor het probleem van straffeloosheid. We willen samen de toekomstige changemakers, de meisjes aan de School for Justice, en alle andere slachtoffers natuurlijk, een gezicht geven en helpen naar een betere toekomst. We zetten ons in voor al die meisjes die nu nog in een ontzettend kwetsbare positie zitten; ook zij moeten de kans krijgen om het verschil te maken. Het gaat om meisjes met de leeftijd van mijn dochter (zij is nu 15) en ik wil me er voor inzetten dat het voor deze meisjes, net zoals dat het voor haar is, vanzelfsprekend wordt dat zij de kansen krijgen die zij verdienen. Zodat ook zij de beste advocaat, journalist, politieagent, ondernemer (of wat voor vak deze meisjes dan ook ambiëren), kunnen worden. Dáárom steun ik FG en daarom ben ik business partner!”

Op 8 maart is een video geplaatst op de LinkedInpagina van Free a Girl, waarmee vrouwelijke business partners worden opgeroepen deze actie te steunen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven