Advocaten tegen opnemen stem verdachte

Delen:

recorder2Strafrechtadvocaten zijn tegen het opnemen en uitzenden van de stem van verdachten in strafzaken. Een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de rechtspraak biedt journalisten die mogelijkheid vanaf volgend jaar.

Tot dusver was iedere beeld- of geluidsregistratie van verdachten in de rechtszaal uit den boze. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) vindt dat dat zo moet blijven, zegt voorzitter Bart Nooitgedagt. De NVSA zal protest aantekenen bij de raad, kondigde hij gisteren aan.

Met de nieuwe richtlijn wil de rechtspraak mensen een beter zicht bieden op de gang van zaken in de rechtszaal. Nooitgedagt meent dat dat zicht al ruim genoeg is. “De zittingen zijn openbaar, bij veel zaken zitten journalisten die verslag doen. De meerwaarde van het registreren en uitzenden van de stem van een verdachte ontgaat mij.”

Bovendien kan de mogelijkheid tot opnemen van stemmen het proces beïnvloeden, vreest de NVSA. “De wetenschap dat alles de ether ingaat en op internet belandt, maakt dat verdachten zich niet meer vrij voelen”, zegt Nooitgedagt. “Een mogelijk gevolg is dat zij zich gaan beroepen op hun zwijgrecht. Dat is toch wel het laatste wat een rechter wil.”

De NVSA vermoedt dat de raad mogelijke gevolgen van de nieuwe richtlijn niet heeft overzien. Weliswaar is de mogelijkheid tot het opnemen van een stem van een verdachte omgeven met waarborgen en voorwaarden, ‘het systeem is nu omgedraaid’, stelt Nooitgedagt. “Het was: nee, tenzij er sprake was van uitdrukkelijke toestemming, in uitzonderlijke gevallen. Nu is het ‘in principe ja, tenzij’.”

Volgens de nieuwe richtlijn kan de rechter het opnemen verbieden, bijvoorbeeld als een verdachte bezwaar maakt. Ook kan de rechter bepalen dat de stem bij uitzending wordt vervormd. Nooitgedagt voorziet dat deze extra maatregelen onvoldoende zullen zijn. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven