Advocaten tegen vervolging na vrijspraak

Delen:

NooitgedagtStrafrechtadvocaten zijn tegen het wetsvoorstel dat vrijgesproken verdachten van een ernstig misdrijf opnieuw kunnen worden berecht, als er nieuw bewijs tegen ze is gevonden. Dat zei voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) dinsdag. “Er moet een keer een einde komen aan de jacht op een verdachte. Die mag niet oneindig voortduren.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich maandag juist achter dit voorstel van het kabinet.

Tot nu toe kan iemand niet twee keer voor hetzelfde vergrijp worden vervolgd. Die regel was er in de ogen van de voorzitter van de NVSA niet voor niets. “Je kunt mensen niet voor altijd verdachte laten zijn”, vindt Nooitgedagt. “Je kunt ze niet hun leven lang blijven achtervolgen, want de kans bestaat dat ze niets hebben gedaan. Die situatie is zeer onwenselijk.”

Er is nog een ander nadeel, meent hij. Als een zaak na lange tijd wordt heropend, is dat nadelig voor de bewijsbaarheid. “Getuigen kunnen zich veel minder herinneren”, legt Nooitgedagt uit. “Ze kunnen zelfs overleden zijn. Verder wordt de privacy geschonden als al het bewijsmateriaal oneindig lang bewaard moet worden.” (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven