Advocaten veel duurder dan andere juridische dienstverleners

De tarieven van advocaten blijken vier- tot zesmaal hoger te liggen dan die van andere, vergelijkbare juridische dienstverleners. Door in de advocatuur concurrentie toe te laten zouden de prijzen moeten worden bijgesteld.

SEO Economisch Onderzoek bekeek de effecten van de regulering van juridische beroepen in twaalf EU-lidstaten en concludeert dat een advocaat duur is in vergelijking met juridische specialisten die verbonden zijn aan beroepsverenigingen, vakbonden, consumentenorganisaties, adviesbureaus, rechtsbijstandsverzekeraars en deurwaarderskantoren. Ondernemers zijn veelal aangewezen op deze `gewone` advocatuur door verplichte winkelnering, veroorzaakt door het ontbreken van externe concurrentie.

Een oplossing voor de hoge tarieven is om andere juridische dienstverleners toe te laten tot de advocatuur en een procesmonopolie voor deze groep op te stellen. Een andere mogelijkheid is de competentiegrens te verhogen tot 25.000 euro zodat meer zaken buiten dit monopolie vallen en in de markt terechtkomen. De Raad voor de Rechtspraak pleit al voor een bovengrens van 25.000 euro en minister Hirsch Ballin heeft dezelfde grens ter advies voorgelegd.

Bron: Het Financieele Dagblad

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven