Advocaten verbolgen over buitensluiting

Het Openbaar Ministerie, de Raad voor de rechtspraak en de politie gaan maandag 12 april in debat met Tweede Kamerleden tijdens het Rechtsstaatpoort, een initiatief van deze drie organisaties. Vertegenwoordigers uit de advocatuur blijken niet te zijn uitgenodigd voor het debat. “Tekenend”, reageren verschillende juristen op social media verbolgen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Advocaten verbolgen over buitensluiting
Foto: Depositphotos

De Rechtsstaatpoort biedt een informeel ontmoetings- en discussieplatform voor genodigden waar (bestuurs)voorzitters, beleidsmakers, besluitvormers, media, politiek en juridische deskundigen elkaar op een informele manier kunnen ontmoeten. De Rechtsstaatpoort zal twee keer per jaar plaatsvinden. Het eerste debat, dat via een livestream te volgen zal zijn, vindt plaats op maandag 12 april met als titel ‘Wat is de Rechtsstaat ons waard?’.

Veel waard

“De rechtsstaat hoort ons veel waard te zijn!”, schrijft OM-topman Gerrit van der Burg op Twitter, waarbij hij aankondigt op 12 april samen met politiekorpschef Henk van Essen en Raad voor de rechtspraak-voorzitter Henk Naves in gesprek te gaan met de Kamerleden Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Michiel van Nispen (SP), Attje Kuiken (PvdA) en Hanneke van der Werf (D66).

Videoboodschap

Een woordvoerder van de Nederlandse Orde van Advocaten laat weten dat de Orde graag eerder op de hoogte was gebracht van het initiatief en dat ze ook graag fysiek bij het debat in april aanwezig was geweest. Dit is volgens hem ook door de Orde met het OM besproken. Maar in verband met de coronamaatregelen is er bij Nieuwspoort in Den Haag, waar het debat plaatsvindt, maar voor een beperkt aantal deelnemers ruimte beschikbaar, aldus de woordvoerder. Als oplossing is hiervoor bedacht dat de Orde een videoboodschap zal maken die tijdens het debat wordt uitgezonden. “Hier zijn we nu mee bezig.”

Frappant

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en strafrechtadvocaat bij Cleerdin & Hamer Advocaten in Amsterdam, laat desgevraagd op Twitter weten ook niet voor het debat te zijn uitgenodigd. “Frappant en tekenend”, vindt strafrechtadvocaat Bart Nooitgedagt dat de advocatuur niet is uitgenodigd. En strafrechtadvocaat Patrick van der Meij (Cleerdin & Hamer Advocaten) concludeert: “Terwijl het zonder de advocatuur nooit iets wordt.” Joep Lindeman, universitair hoofddocent bij het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht, noemt de Rechtsstaatpoort een mooi nieuw initiatief, waaraan hij toevoegt: “Als het thema deze keer is ‘Wat is de rechtsstaat ons waard?’, zou ook de advocatuur mee moeten debatteren.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top