Advocaten vinden skype-zittingen goed te doen, wel ‘next best’

‘Erg prettig’ en ‘prima’. Dat zijn twee kwalificaties die advocaten geven aan de skype-zittingen bij de rechtbank Overijssel. Nu deze manier van rechtspreken enkele maanden loopt, heeft de rechtbank de ervaringen van advocaten in kaart gebracht.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Advocaten vinden skype-zittingen goed te doen, wel ‘next best’
Foto: Pixabay

Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, is het gebouw van de rechtbank Overijssel – net als elders – slechts beperkt open. Vanwege de afstandsregel kunnen niet alle zittingen worden afgehandeld met de fysieke aanwezigheid van partijen. De afdeling kanton/handel behandelde in de eerste periode na de uitbraak vrijwel alle zaken digitaal, via een beveiligde skype-verbinding. De rechter en juridisch medewerker zijn organisator van de sessie en de procespartijen (advocaat en cliënt(en)) kunnen via een link inloggen. Ook eventuele journalisten, tolken en andere belangstellenden konden aanhaken. De rechtbank vroeg een aantal advocaten naar hun ervaringen met de skype-zittingen van de afdeling kanton/handel.

Flexibiliteit

Advocaat Arthur Hoogland (Prins & Koster Advocaten, Den Helder) belde eerst met de rechtbank of een toga dan ook verplicht is, want tijdens de zitting zat hij thuis. “Van de griffier had ik vooral de ‘spelregels’ doorgekregen. Je moet elkaar bijvoorbeeld echt laten uitpraten, anders wordt het chaotisch”, zegt Hoogland op rechtspraak.nl. Advocaat Rob van der Zande (MA Law, Utrecht) is vooral ‘heel tevreden’ over de flexibiliteit van de rechterlijke macht. En Fleur Haves (Van Overbeek de Meijer CS, Deventer) zegt dat de rechter van te voren duidelijk uitlegde wat er ging gebeuren en hoe de zitting zou plaatsvinden.

Next best

Ook kantonrechter Erik Koster is tevreden, maar noemt de skype-zittingen wel ‘next best’. Advocaten vinden dat ook. “Je mist toch een stukje non-verbale communicatie. En ook de techniek laat je soms nog wel eens in de steek”, zegt Havers. Hoogland denkt dat voor sommige soort zittingen een skype-sessie best het nieuwe normaal zou kunnen worden, bijvoorbeeld in het arbeidsrecht. “Maar ik doe ook strafrecht, in dat soort gevallen heeft mijn voorkeur écht een fysieke zitting.”

Meer fysieke zittingen

Volgens Kim van der Kraats, voorzitter van het team Kanton en Handel van de rechtbank Overijssel en net benoemd tot bijzonder hoogleraar Rechtspraak aan de Universiteit Utrecht, zal worden geprobeerd het aantal fysieke zittingen weer op te voeren. “Maar ook de komende tijd zullen we nog veelvuldig gebruik moeten maken van Skype.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top