Advocaten werken steeds vaker pro bono

In 2020 besteedden advocaten wereldwijd bijna vier miljoen uur aan pro bono-activiteiten. Per pro bono-advocaat is dat 26 uur per jaar. Dat becijferde de Thomson Reuters Foundation in de TrustLaw Index of Pro Bono.

Delen:

Advocaten werken steeds vaker pro bono
Foto: Unsplash

‘Bloeiend’, zo kwalificeert de Thomson Reuters Foundation de pro bono-praktijk. Wereldwijd werden bijna vier miljoen uren besteed aan pro bono-zaken, met een gemiddelde van 26,3 uur jaarlijks per advocaat. Die uren gingen vooral zitten aan zaken als de toegang tot het recht, economische ontwikkeling en microfinanciering, mensenrechten, vrouwenrechten, milieukwesties en klimaatverandering.

Zuidas

In Nederland zijn met name de internationale, van oorsprong Britse en Amerikaanse kantoren onderzocht. Gemiddeld werkte een Nederlandse fee earner in dienst bij zo’n kantoor 12,77 uur per jaar pro bono, iets meer dan een kwart van hen besteedde meer dan tien uur aan pro bono. Bij Freshfields Bruckhaus Deringer was het aantal pro bono-uren per fee earner 19 – het hoogst van de Zuidas-advocaten maar minder dan het gemiddelde wereldwijd. Bij DLA Piper stond het percentage fee earners dat meer dan tien uur aan pro bono besteedde op 41 – ook het hoogste op de Zuidas.

Wereldwijde groei

De Thomson Reuters Foundation baseert zijn gegevens op de input van 215 advocatenkantoren, waar in totaal 150.000 advocaten werken, in 91 landen. De stichting spreekt van een ‘wereldwijde groei en commitment’. Juist nu we met drie crises zitten – gezondheid, economie en klimaat – is het extra belangrijk dat advocaten pro bono werken voor NGO’s en sociale ondernemingen, zegt Antonio Zappulla, CEO van de Thomson Reuters Foundation in een persbericht.

‘Bloeiend’

Uit de Index blijkt dat pro bono ook steeds vaker voorkomt buiten de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië, de ‘traditionele’ pro bono-landen. In Noord- en Zuid-Amerika verdubbelde het aantal pro bono-uren sinds 2016. In Afrika en het Midden-Oosten verdrievoudigde dit zelfs. Nigeria kende een van de meeste pro bono-uren per fee earner. Ook in Europa is de pro bono-cultuur ‘bloeiend’, aldus de 2020 TrustLaw Index of Pro Bono – vooral sinds de Europese ‘Pro Bono Week in 2019’.

Van de onderzochte advocaten zegt 96 procent wel eens pro bono te werken ‘om iets terug te doen voor de gemeenschap’. Sinds 2010 heeft TrustLaw, de Thomson Reuters Foundation’s wereldwijde pro bono dienst 7.000 juridische projecten in 175 landen op deze manier gefaciliteerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven