Advocaten wraken gerechtshof na blunder: arrest te vroeg gepubliceerd

Een blunder van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in de veelbesproken ‘zwembadmoord’: een van de vier vonnissen is per abuis te vroeg gepubliceerd. Volgens de advocaten van alle verdachten blijkt daaruit vooringenomenheid, waarop een wrakingsverzoek is ingediend.

Delen:

Foto: Rechtspraak

Hoewel het hof zich niet neerlegt bij de wraking, moet uitspraak in de zaak hierdoor noodgedwongen wel worden uitgesteld. De wrakingskamer zal eerst bijeenkomen om zich over het verzoek te buigen. Dat kan mogelijk allemaal nog binnen 24 uur worden geregeld.

Het te vroeg gepubliceerde arrest heeft betrekking op de zaak rondom de moord op Jan Elzinga in 2012, die voor de poort van een zwembad werd doodgeschoten. In de media wordt de zaak daarom ook wel de zwembadmoord genoemd. Voor het misdrijf zijn vier verdachten vervolgd – de uitspraak met betrekking tot verdachte Johan L. verscheen te vroeg online.

Vooringenomenheid

De advocaten van alle verdachten hebben direct na de blunder van het hof besloten de rechters te wraken. Advocaat Wilko ten Have, die de belangen van medeverdachte Monique H. behartigt, vindt dat uit het te vroeg gepubliceerde arrest vooringenomenheid blijkt: “Door het vonnis te publiceren voorafgaand aan de mondelinge uitspraak kun je spreken van vooringenomenheid”, zo zei hij tegen RTV Drenthe.

Ook de advocaat van Johan L. zelf, Bart Nooitgedagt, heeft op de fout gereageerd: “Dit wekt de schijn van partijdigheid op. Ik ga er zonder meer van uit dat de hele zaak opnieuw moet. Daar is bij mij geen twijfel over. Zo meteen komen de rechters samen. Ik hoop dat ze zelf opstappen.”

Excuses

Die hoop van Nooitgedagt lijkt althans voorlopig niet uit te komen. Het hof berust niet bij voorbaat in het wrakingsverzoek. De voorzitter van het gerechtshof heeft al wel op het incident gereageerd: “Mijn mond viel open. Ik kan u zeggen: ik heb dit niet eerder meegemaakt.”

Hoe de fout precies heeft kunnen ontstaan, blijft onduidelijk. Het hof geeft aan niet te willen ‘vermoeien met interne aangelegenheden’. “Maar er is iemand geweest die met de vinger op de knop heeft gedrukt. Niet één keer, maar meermalen,” zo laat de voorzitter van het hof weten. “En dat is afschuwelijk, excuses.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven