Advocatenkantoor zet stemhulp voor gedetineerden op

Gedetineerden onder de zeventig kunnen bij de komende verkiezingen alleen via een volmacht stemmen. Maar wat nou als je niemand weet om die volmacht aan te geven? Advocatenkantoor Sennef de Koning van Eenennaam zette een matchingsplatform op.

Delen:

Advocaten zetten stemhulp voor gedetineerden op
Foto: Depositphotos

“Ik hoorde vorige week terloops in een nieuwsprogramma dat er dit jaar door de coronamaatregelen geen stembussen of stemlokalen bij penitentiaire inrichtingen zijn. Gedetineerden onder de zeventig kunnen bij de komende verkiezingen dus alleen via een volmacht stemmen. Maar lang niet iedereen zal in de gemeente waar hij is gedetineerd iemand weten om te volmachten”, aldus strafrechtadvocaat Anne Marie de Koning van Sennef de Koning van Eenennaam Advocaten (SKE). Een slechte zaak vond ze, niet erg rechtsstatelijk. Ze besprak het met haar kantoorgenoten en ze besloten in actie te komen. In korte tijd werd de SKE-stemhulp op poten gezet.

Telefonische kennismaking

Via dit platform kunnen geïnteresseerden uit de gemeenten waar penitentiaire instellingen zijn gevestigd zich melden. SKE koppelt ze vervolgens aan een gedetineerde die een volmacht wil geven en brengt een telefonische kennismaking tot stand. Om de privacy te waarborgen gaat de toezending van de volmacht via het kantoor.
“We hebben ons in onze socialmediacampagne vooral op studenten gericht, omdat zij het belang van het kunnen gebruikmaken van je stemrecht inzien, en dit wellicht ook als een coronaverzetje zien”, zegt De Koning. Inmiddels hebben ze al enkele tientallen aanmeldingen binnen. Niet alleen van studenten, maar ook van andere vrijwilligers. “Ze sturen allemaal enthousiaste berichtjes mee, mensen willen dit graag voor iemand anders doen.”

Gedetineerden die een volmacht willen verlenen hebben zich tot nu toe nog niet gemeld. “We hebben deze mogelijkheid aan de medewerkers van de penitentiaire inrichtingen doorgegeven, met het verzoek het te melden aan gedetineerden. Dat kost natuurlijk even tijd.”

Misbruik

Is SKE niet bang dat degenen die zich aanmelden misbruik van de volmacht zullen maken? “Als advocaat ben je natuurlijk altijd bang dat zoiets gillend uit de klauwen loopt. We hebben allerlei risicoscenario’s bedacht, tot ronselpraktijken aan toe. Maar we gaan ervan uit dat de mensen die zich melden deugen. Iemand mag maximaal drie volmachten hebben, maar waarschijnlijk wordt het er hier maar één per persoon.”

Slecht geregeld

Erg grootschalig zal het ook niet worden, verwacht De Koning. “We denken niet dat we hier hele grote slagen mee maken. Wat we willen is gedetineerden die hun stem willen uitbrengen de kans daartoe geven, maar waar het ons vooral om gaat is de awareness dat dit slecht is geregeld door de overheid.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven