‘Advocaten zijn kundige geldwolven’

Delen:

geldKundig en correct. Maar ook gehaaid en geldbelust. Dat is hoe het publiek advocaten vandaag de dag ziet en hoe zij in de media naar voren komen. Dat blijkt uit een rapport van de studenten van de Radboud Honours Academy Nijmegen die het imago van de advocaat in Nederland onderzochten in samenwerking met Dirkzwager advocaten & notarissen. Eind juni werd tijdens een ceremonie op de Nijmeegse universiteit de eindrapportage gepresenteerd.

De Radboud Honours Academy is een interdisciplinair honoursprogramma waarbij de beste propedeusestudenten van de Radboud Universiteit Nijmegen kunnen solliciteren naar een plaats binnen dit programma. De geselecteerde studenten vormen een denktank en gezamenlijk werken zij aan een opdracht, waarbij de denktank na afloop een advies aanbiedt. In samenwerking met Dirkzwager deden deze studenten onderzoek naar de (veranderde) status van de advocaat in de huidige maatschappij.

Naast de conclusie dat een verdeeld beeld over de advocatuur bestaat, komen de onderzoekers ook tot andere en daarmee samenhangende conclusies. Zo is er nog veel te winnen op het gebied van transparantie en toezicht. “Dit geldt niet alleen voor de richtlijnen omtrent gedrag en de manier waarop die worden gecontroleerd, maar betreft ook de omgang met de cliënt: transparantie is een positief kenmerk dat regelmatig genoemd wordt als zijnde missend in het contact met een advocaat. Op institutioneel niveau wordt hier gelukkig uitvoerig over gedacht en gesproken.”

Problematisch wordt het volgens de onderzoekers echter wel wanneer nieuwe wetsvoorstellen wellicht te ver doorslaan naar de andere kant van het spectrum. Zij doelen hiermee onder meer op de aan de Tweede Kamer voorgelegde wetswijziging waarmee een nieuw onafhankelijk toezichtcollege eindverantwoordelijk wordt voor het toezicht op advocaten. Dit overigens tot groot ongenoegen van de Nederlandse Orde van Advocaten. De onderzoekers pleiten voor ‘enige verandering in de manier waarop controle en rekenschap georganiseerd wordt, maar zonder daarbij in overhaaste of ongenuanceerde alternatieven terecht te komen’.

Klik voor meer bevindingen hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven