Advocatenechtpaar Knoops haalt uit naar journalisten

In het programma College Tour hekelden de bekende advocaten annex echtelieden Geert-Jan en Carry Knoops de rol die de journalistiek heeft gespeeld ten aanzien van de aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag aan het adres van Marco Borsato.

Delen:

College Tour KRONCRV-dd1348a4
Carry en Geert-Jan Knoops. Beeld: College Tour (KRO-NCRV)

Twan Huys’ interviewvehikel deed ditmaal de Universiteit Utrecht aan, alwaar de zaal was gevuld met rechtenstudenten. Het echtpaar voert de verdediging van de zanger, die in het programma Boos van Tim Hofman in februari werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag rondom tv-talentenjacht The Voice (waaronder, naar verluidt, richting minderjarigen).

Geert-Jan Knoops is kritisch over de wijze waarop Hofman de onthullingen naar buiten bracht. “We hebben in onze rechtsstaat daarvoor een speciaal orgaan: het Openbaar Ministerie. Laat die het onderzoek doen en laat het niet over – met alle respect – aan journalisten. Als we daaraan beginnen, dan zijn we echt op een hellend vlak bezig.”

Eerst de feiten

Het echtpaar vindt dat er in de media over Borsato wordt geoordeeld zonder dat de feiten op tafel liggen. “Je moet eerst zorgen dat je de feiten hebt”, zegt Carry Knoops. “Als je dit doet,  afgaan op wat mensen je vertellen; het kán waar zijn, maar het hoeft niet.”

In het bijzonder treft volgens haar ook Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel blaam, omdat deze “een eigen oordeel” gaf over wat hem ter ore was gekomen. “Dan zal dat wel zo zijn”, zou een leek daardoor kunnen denken. Beoordeling van de schuldvraag, zo benadrukte het stel, is uiteindelijk aan de rechter.

Anonieme bronnen

In het verlengde hiervan spraken de raadsman- en vrouw zich uit tegen veroordelingen op basis van anonieme bronnen. Daarbij werd ook naar de kwestie gerefereerd omtrent Khadija Arib, de voormalig voorzitter van de Tweede Kamer die naar aanleiding van anonieme klachten beschuldigd wordt van het voeren van een ‘schrikbewind’ in de Kamer.

Dat hoort niet in een rechtsstaat, vindt het koppel. “Want: hoe kun je je in godsnaam verdedigen”, vraagt Geert-Jan zich hardop af. Carry gaf desgevraagd aan Arib graag rechtsbijstand te verlenen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven