Advocatenkantoren durven geen positie te kiezen

Delen:

Er zijn maar weinig advocatenkantoren met een duidelijk profiel. Voor klanten lijken ze allemaal op elkaar. De kantoren geven veel geld uit aan marketing, maar durven geen positie te kiezen. Dat blijkt uit het artikel ‘Advocaat mist een herkenbaar merk’ in Het Financieele Dagblad van vandaag.

Volgens merkadviseur Ilan Roos van Idephix worden advocaten door marktontwikkelingen gedwongen om na te denken over hun profilering. Er zijn meer advocaten, maar er is minder werk en klanten zien advocaten steeds meer als gewone adviseurs, wat weer druk zet op tarieven. Dat betekent dat kantoren zich moeten omvormen tot een merk met een heldere positionering dat een voorkeur creëert bij klanten. Maar Roos ziet dat nog nauwelijks gebeuren. Ook een duidelijke keuze voor een bepaalde klantengroep of voor een prijspositie komt maar zelden voor.

Heel veel positioneringen van advocatenkantoren zijn overlappend en niet zo scherp, vertelt Frans Jan van Rongen van Positioneringsgroep in hetzelfde artikel. “Bekijk die websites maar eens: ze zijn allemaal gelijkvormig en amorf. De grote misvatting is dat als je de schijnwerper zet op de kroonjuwelen je andere activiteiten daar last van krijgen.” Hij vervolgt: “Bij Stibbe en Nauta Dutilh verwacht je een ander verhaal dan bij Allen & Overy. Daar mag wel wat meer Hema en Unox-gevoel in.”

Uit een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Annalise bleek dat advocatenkantoren meer zullen gaan uitgeven aan marketing de komende jaren. De instroom van marketeers groeit dan ook. Zij houden zich echter nauwelijks bezig met strategische marketing, gericht op concurrentiepositie, prijsbeleid en een scherper profiel. Zij zijn vooral bezig met traditionele marketingactiviteiten: publiceren in vakbladen, spreken op congressen en relatie-evenementen. Sociale media en direct mailings worden nog nauwelijks gebruikt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven