Advocatenorde blijft mordicus tegen toezicht Teeven

Delen:

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) blijft mordicus tegen de plannen voor extern toezicht. Vorige week paste staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie het wetsvoorstel over het toezicht op de advocatuur aan. Maar de NOvA blijft tegen. In een persbericht zegt de NOvA écht onafhankelijk toezicht te willen en daar voor te blijven strijden.

Vorige week maandag stuurde Teeven in een nota van wijziging een aantal aanpassingen op het wetsvoorstel tot herziening van het toezicht naar de Tweede Kamer. Een belangrijke wijziging is dat één van de drie leden van het extern toezichthoudende college ook advocaat kan zijn.

Maar de aanpassingen zijn volgens de NOvA onvoldoende. “De Nederlandse Orde van Advocaten wil onafhankelijk en goed toezicht op de advocatuur, op een wijze die recht doet aan de rol van de advocaat én de cliënt in de rechtsstaat. De Orde verzet zich daarom tegen de plannen van het kabinet voor verregaande bemoeienis en afhankelijkheid van de overheid bij het toezicht. Met het wetsvoorstel voor een college van toezicht zoals dat er nu ligt, wordt de advocatuur afhankelijk van de overheid. Die moet de leden van het college van toezicht benoemen en voordragen voor ontslag, moet de begroting van het college goedkeuren en kan de besluiten van het college vernietigen.” Aldus de NOvA in het persbericht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven