Advocatenorde: justitiebegroting luidt verder verval rechtstaat in

Delen:

alarmDe begroting van Veiligheid en Justitie betekent verder verval van de rechtstaat. Dat meldt de Nederlandse Orde van Advocaten in een persbericht. De Orde luidt de noodklok vanwege de 85 miljoen euro extra bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand, een nieuw ‘kostenverslindend’ stelsel van toezicht op de advocatuur en de verhoging van de griffierechten.

Volgens de Orde staat de begroting, die spreekt over het ‘realiseren van een veiliger Nederland en versterking van de rechtsstaat’, in schril contrast met de voorgenomen maatregelen.

Door de extra besparingen op de gefinancierde rechtsbijstand kunnen on- en minvermogende burgers geen beroep meer doen op de gefinancierde rechtsbijstand, omdat zij het niet langer kunnen betalen. Zo stelt de Orde. “Daarnaast worden hele rechtsgebieden uitgesloten; daar mogen burgers het zelf oplossen. Waar de overheid aan de ene kant overgaat tot aanscherping van regelgeving en beleid, wordt aan de andere kant fors beknibbeld op de mogelijkheid voor die burgers om daartegen in bezwaar te gaan.”

Daarbij worden de tarieven voor hoger beroep en cassatie verhoogd met 30%, 60% en soms zelfs met 100%. De Orde noemt het ‘buitengewoon zorgwekkend’ dat de regering er opnieuw voor kiest om de griffierechten fors te verhogen. Algemeen deken Walter Hendriksen: “Niet vergeten moet worden dat ruim 60 procent van alle rechtsbijstand wordt verleend in conflicten tussen burgers en overheid. Burgers worden met dit voorstel verder beperkt in hun rechtspositie. Het staat dit kabinet dan ook niet dat in een fatsoenlijke rechtsstaat als de onze de toegang tot het recht zo wordt ingeperkt.”

De Orde gaat de komende tijd tegen in verweer tegen de maatregelen om verder verval van de rechtstaat tegen te gaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven