Advocatenorde kritisch over extern toezichtcollege

Delen:

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft principiële bezwaren tegen het nieuw op te richten onafhankelijk college dat toezicht moet houden op de advocatuur. Die onafhankelijkheid lijkt namelijk een wassen neus. “De minister krijgt zelf controle op de benoeming van de leden van dit college. Tegen die overheidsinmenging hebben we principiële bezwaren”. Aldus Jan Loorbach, algemeen deken van de Orde, gisteravond in de uitzending van BNR Juridische Zaken.

Een nieuwe onafhankelijk college van toezicht moet de eindverantwoordelijkheid krijgen voor het toezicht op advocaten. Het college zou moeten bestaan uit drie leden die zelf geen advocaat zijn en ook niet worden gekozen door advocaten. Dat bleek uit een persbericht over een wetsvoorstel dat staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vorige week naar de Raad van State stuurde.

Een cliënt moet er blind op kunnen vertrouwen dat zijn advocaat partijdig en onafhankelijk is, zegt Loorbach in de radio-uitzending. Benoeming van de collegeleden door de overheid zou schadelijk zijn voor die vertrouwensband. Bovendien is de algemeen deken nogal verontwaardigd dat het ministerie met een persbericht komt zonder dat de tekst van het wetsontwerp bekend is: “Dit is een gekke situatie.”

Klik voor het beluisteren van de uitzending hier en ga naar de aflevering van dinsdag 6 maart.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven