Een viertal leden van het College van Afgevaardigden (CvA), het parlement van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft grote moeite met de manier waarop tussen het dagelijks bestuur van de Orde (Algemene Raad) en het College wordt overlegd.
Een viertal leden van het College van Afgevaardigden (CvA), het parlement van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft grote moeite met de manier waarop tussen het dagelijks bestuur van de Orde (Algemene Raad) en het College wordt overlegd: "De ene keer is er onvoldoende helderheid in de te volgen route in het proces van meningsvorming en besluitvorming, de andere keer is er een gemis aan daadwerkelijke uitwisseling van op zich waardevolle bijdragen (…) Regelmatig is er vanuit de diverse fracties sprake van onvoldoende continuïteit in de behandeling van onderwerpen in de diverse vergaderingen. Meer dan eens komt het voor dat een discussie doodslaat op de door de Algemene Raad gevoelde en ook in de discussie ingebrachte politieke noodzaak om veranderingen te entameren," aldus de opstellers van de brief.
Voorgesteld wordt om tot een aantal verbeteringen te komen. Zo zou er een agendacommissie moeten komen die vóór het begin van het nieuwe Ordejaar met de Algemeen Deken en de secretaris de voorziene agenda voor dat jaar doorneemt en hetzelfde doet vóór elke collegevergadering, voordat de definitieve agenda door de Algemene Raad wordt bekend gemaakt. Dan zou ook de gang van zaken in de voorafgaande vergadering moeten worden geëvalueerd. Verder moet bij diepgravende en/of veelomvattende onderwerpen het College van Afgevaardigden een ad hoc commissie benoemen, die na een eerste algemene ronde in het College dat onderwerp verder uitdiept. Vervolgens terugkomt in het College en aldus een wezenlijke bijdrage levert aan de menings- en besluitvorming door het College. Tenslotte zou elke fractie (of gezamenlijk opererende fracties) jaarlijks vaste woordvoerders aan moeten wijzen op de diverse beleidsterreinen, die daar dan steeds het woord over voeren. Het hebben van specialisten op de diverse beleidsterreinen, die daar dan zo mogelijk ook het woord over voeren, vergroot de inhoudelijke diepgang en bevordert de consistentie en de effectiviteit van de respectieve bijdragen, aldus de ondertekenaars van de brief: Marjan van der List, Yvonne Baauw, Peter van Alkemade en Cees Okkerse.
{mosgoogle}
{mosmodule module=Laatste nieuws}