Advocatenorde ongerust over eerlijk proces

Delen:

Verschillende maatregelen in het regeerakkoord brengen het recht op een eerlijk proces in gevaar. Daarvoor waarschuwde de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) vrijdag. De NOvA heeft vooral kritiek op de plannen dat veroordeelden straffen van twee jaar of meer direct moeten uitzitten, ook als iemand in hoger beroep gaat.

De advocaten waarschuwen dat een rechter in hoger beroep tot een heel ander oordeel kan komen. Dat betekent dat iemand die in hoger beroep wordt vrijgesproken, wel jarenlang onterecht heeft vastgezeten, aldus de NOvA. Het gevolg daarvan is bovendien dat de Staat daardoor onnodig kosten maakt.

Het is volgens de NOvA bovendien twijfelachtig of de regeringspartijen wel voldoende rekening hebben gehouden met internationale verdragen, zoals het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, die een eerlijk proces garanderen.

De NOvA zegt ook verontrust te zijn over het voorstel om verdachten eenvoudiger te kunnen vasthouden tot aan de rechtszitting. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven