Wijkplaats voor bedreigde togadragers komt er niet

Het plan van de SP voor een plek waar advocaten en andere togadragers die ernstig zijn bedreigd op adem kunnen komen, heeft het niet gehaald. Minister Grapperhaus (Justitie) ziet er geen heil in, bleek donderdag 26 november tijdens een debat in de Tweede Kamer. De minister vindt dit geen overheidstaak.

Delen:

Advocatenorde wil wijkplaats voor bedreigde togadragers
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Volgens de SP is er behoefte aan een veilige plek waar togadragers na indringende bedreigingen tot rust kunnen komen. “Om daar in een vertrouwenwekkende omgeving de draad te kunnen oppakken”, aldus Michiel van Nispen (SP) in de motie. “Ook andere personen die vanuit hun werk (agenten, leraren, journalisten) een bijdrage leveren aan de rechtsstaat en bescherming van de grondrechten, moeten gebruik kunnen maken van deze wijkplaats.” Van Nispen wil dat hiervoor een gedeelte van het budget wordt aangewend dat is uitgetrokken voor weerbaarheid van onder andere togadragers.

Op adem komen

Volgens algemeen secretaris Raffi van den Berg van de Nederlandse Orde van Advocaten, initiatiefnemer van de wijkplaats, moet het gaan om een rustige, afgelegen plek in Nederland waar men op adem kan komen. Zij denkt aan een locatie waar bedreigde personen, eventueel samen met hun gezin, enige tijd kunnen verblijven en mentaal kunnen herstellen van de impact van een als heftig ervaren bedreiging. “Advocaten en andere ‘hoeders van de rechtsstaat’ wijken niet voor geweld, maar de gevoelens van onveiligheid zijn vaak groot en de mogelijkheden om de negatieve ervaringen te delen beperkt.” Het zal gaan om een tijdelijke wijkplaats waar ruimte is voor gesprekken en weerbaarheidstrainingen, werkplekken en gezonde afleiding zodat het reguliere werk weer kan worden opgepakt. Volgens Van den Berg kunnen andere beroepsgroepen die met bedreiging te maken krijgen, zoals deurwaarders, journalisten en notarissen, contact opnemen met de NOvA over de wijkplaats.

Advocaten die zich acuut bedreigd voelen kunnen bellen met een speciaal noodnummer. Dit nummer is na de moord op Derk Wiersum ingesteld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven