‘Vervuild’ advocatenregister live op 1 juli

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pexels

Het rechtsgebiedenregister voor advocaten gaat op 1 juli live, ook al staan er advocaten in die niet voldoen aan de eisen. De Algemene Raad (AR) van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft daartoe besloten ondanks kritiek van het College van Afgevaardigden.

Het rechtsgebiedenregister is een zoekmachine waar consumenten een advocaat kunnen zoeken voor hun juridische problemen. De zoekmachine heet zoekeenadvocaat.nl.

Om te mogen registreren moeten advocaten minimaal tien opleidingspunten hebben gehaald in het rechtsgebied in kwestie. Uit gegevens van de NOvA bleek begin dit jaar echter dat een groot aantal advocaten zich hadden geregistreerd, terwijl ze de punten voor dit jaar nog niet konden hebben gehaald.

Inmiddels is duidelijk dat 4500 advocaten zich hebben geregistreerd, terwijl 700 advocaten zich uit eigen beweging terugtrokken.  Leden van het CvA wezen erop dat er waarschijnlijk nog steeds advocaten ten onrechte geregistreerd staan. Een aantal CvA-leden drong erop aan het register pas operationeel te maken als zeker is dat het advocatenbestand ‘schoon’ is. Anders maakt het register een valse start, zei Igna Oomen (fractie Amsterdam, advocatenkantoor Hamerslag & Van Haren). Ze pleitte voor: “Eerst aanvinken dat je je punten hebt gehaald, dan de registratie aanvragen.”

Algemeen deken Johan Rijlaarsdam antwoordde dat de Algemene Raad niet kan garanderen dat er geen mismatch ontstaat tussen de consument en de advocaat. “De individuele advocaat is verantwoordelijk voor de eigen registratie,” zei Rijlaarsdam. “Drastische maatregelen zijn niet nodig.” Hij noemde het systeem ‘aan de maat’. De controle op het register ligt aanvankelijk bij de Algemene Raad en gaat later over naar de dekens.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top