Advocatuur blijft groeien

Delen:

De grotere advocatenkantoren blijven ondanks de economische tegenslag groeien. Uit het jaarlijkse onderzoek onder de 50 grootste advocatenkantoren – dat het tijdschrift Mr. aanstaande vrijdag publiceert blijkt dat de groei in vergelijking met 2008 weliswaar afneemt, maar dat er in 2009 netto toch zo’n 100 advocaten bij zijn gekomen. In totaal werken er bij de top 50 per 1 januari 2010 zo’n 4.537 advocaten. Ter vergelijking: op diezelfde datum zijn er in Nederland ongeveer 16.000 advocaten als zodanig werkzaam.

Middelgroot groeit meer

Er is een nieuwe nummer 1: jarenlang was NautaDutilh het grootste kantoor van Nederland. Die plek is nu overgenomen door De Brauw Blackstone Westbroek waar op dit moment 279 advocaten werken. De groei van De Brauw is overigens een uitzondering binnen de top-10. Het totaal aantal advocaten dat bij deze kantoren werkt, is vrijwel ongewijzigd. De grote groei zit met name in de subtop die met name profiteert van de crisis door het extra werk in de sfeer van het insolventie/faillissementsrecht en het arbeidsrecht. De grootste kantoren hebben met name te lijden onder het afgenomen aantal grote transacties waardoor de fusie- en overnamepraktijk sterk is teruggelopen. Duidelijk is dat de grote kantoren gedwongen worden naar alternatieven te zoeken waardoor er sprake is van een zeer sterke druk op de tarieven.

Grootste groeiers

De grootste groeier van het afgelopen jaar is het Rotterdamse Ploum Lodder Princen (PLP). Dit kantoor (een groei in 2009 van 36%) profileert zich door het bieden van dezelfde kwaliteit als de grote kantoren, maar tegen een lagere prijs. Grootste groeier van de afgelopen vijf jaar is het Haagse Bird & Bird. Dit kantoor manifesteert zich met name op rechtsgebieden die tegen ‘high tech’ aanhangen zoals IT-recht.

Klik hier voor het hele artikel en klik hier voor alleen de tabel van de top 50.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven