Advocatuur: een deel van mijn leven

Delen:

Mag ik in Nederland als advocaat werken? Formeel gezien wel. Ik ben in het bezit van de juiste diploma’s. In principe mag ik als advocaat-stagiaire aan de slag gaan. Maar informeel gezien kunnen niet alle barrières en belemmeringen worden weggenomen. Solliciteren blijft lastig. Mijn beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk, moet uitstekend zijn. Ook vormen leeftijd en gebrek aan werkervaring belemmering voor deze job. Kennis en ervaring die ik heb opgedaan in mijn land van herkomst zijn hier vaak niet meer relevant.

In Turkije was ik strafrechtadvocaat. Toen ik dertien jaar was, las ik het boek ‘Misdaad en straf’ van Dostojevski. Dat maakte grote indruk op mij. Ik vroeg mij af wanneer menselijk handelen verwijtbaar is. Zijn schuld en straf afhankelijk van de definities van goed en kwaad? Redenen waarom de keuze voor een rechtenstudie en de advocatuur voor mij vanzelfsprekend was.

Ik was dol op mijn werk, maar had in Turkije geen gemakkelijk leven als advocaat. Destijds was de politieke situatie daar zeer onstabiel. Er vonden ernstige mensenrechtenschendingen plaats, ook tegen advocaten gericht. Zij werden onder druk gezet om bepaalde cliënten niet te verdedigen. Ze werden zelfs willekeurig aangehouden. Ook ik ben slachtoffer geworden van zulke schendingen. De enige optie voor mij was het land verlaten zonder afscheid te nemen van mijn dierbaren.

Ik herinner me mijn eerste dag in Nederland nog als de dag van gisteren. Negen jaar geleden ben ik gevlucht om ergens anders een veilige plek te vinden. Toen ik eindelijk op Schiphol landde, was er niemand die op me zat te wachten. Ik stond eenzaam tussen duizenden passagiers. Ik liep naar buiten met een koffer vol herinneringen, emoties, angst en hoop.

Het liefst wil ik hier in Nederland weer mijn vak uitoefenen, maar er zijn te veel obstakels om dat daadwerkelijk te doen. Mijn diploma’s zijn niet vergelijkbaar met een Nederlands diploma. Dat betekent dat ik een studie moet volgen om een Nederlands diploma te behalen. Ik ben te oud voor studiefinanciering. Maar dankzij de steun van het UAF heb ik de kans gekregen om te kunnen studeren. Inmiddels heb ik de master strafrecht afgerond.

Ondanks de hoge eisen die worden gesteld, wil ik toch doorgaan. In mijn ogen is mijn baan niet slechts werk, maar een deel van mijn leven. Advocaten worden wel eens met pitbulls vergeleken. Als een pitbull bijt, heb je geen kans. Mijn verhaal lijkt ook op dat van een pitbull: er zijn veel obstakels, maar ik houd vast aan mijn doel.

Sevil-fotograaf-Inge-HooglandSevil Dalkilic
(vluchtte in 2003 uit Turkije naar Nederland)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven