Advocatuur krijgt steeds meer concurrentie van alternatieve aanbieders

Delen:

De vraag naar diensten geleverd door advocatenkantoren stabiliseert. Op lange termijn blijft de vraag naar juridische diensten naar verwachting wel groeien, maar advocatenkantoren ondervinden steeds meer concurrentie van alternatieve aanbieders van juridische diensten. Dat blijkt uit de Sectorvisie Advocatenkantoren ‘Koerswijziging op weg naar 2025’ van ING Economisch Bureau.

De omzetgroei van advocatenkantoren is sinds 2009 beperkt gebleven. Dit komt mede door toenemende druk van cliënten om hun juridische kosten te verlagen. Die druk houdt de komende tijd aan, waardoor tarieven niet of nauwelijks kunnen stijgen. Voor 2013 verwacht ING Economisch Bureau een omzetgroei van slechts 1%.

Om de druk op het bedrijfsmodel te verlichten, zijn advocatenkantoren bezig veranderingen door te voeren. De aanpassingen worden geremd door bijvoorbeeld de gangbare managementstructuur en terughoudendheid tot investeren. De ontwikkelingen die op de kantoren afkomen op het vlak van technologie, internet en marktregulering bieden echter weinig ruimte voor een afwachtende houding. Ongeacht de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich ontvouwen, zijn aanpassingen in het belang dat ICT krijgt, de flexibiliteit van de kostenstructuur en de klantrelatie nodig. “Klantgerichtheid, innovatie en ondernemerschap zullen de komende jaren steeds meer het verschil maken en daarmee het succes van een kantoor bepalen”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven