Advocatuur vraagt Rechtspraak om opheldering wrakingscijfers

Delen:

Depositphotos_5428213_s-2019
beeld: Depositphotos

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft de Raad voor de rechtspraak om duidelijkheid gevraagd over de wrakingscijfers over 2019. Het jaarverslag van de Rechtspraak geeft volgens de Orde geen volledig beeld van deze cijfers.

Het jaarverslag van de Rechtspraak, dat vorige week werd gepubliceerd, laat een afname zien van het aantal indiende wrakingsverzoeken van 750 in 2018 naar 692 in 2019. Hiervan zouden er zeventien zijn gehonoreerd. Na een vraag op Twitter van strafrechtadvocaat Jeroen Soeteman bleek dat wrakingsverzoeken waarin is berust – en waarover dus niet door een wrakingskamer is geoordeeld – wél meetellen bij het aantal ingediende verzoeken, maar niet bij het aantal gehonoreerde verzoeken. Deze extra informatie is volgens de NOvA essentieel voor een volledig beeld en een juiste interpretatie van de wrakingscijfers. Algemeen deken Frans Knüppe heeft daarom voorzitter van de raad voor de rechtspraak Henk Naves verzocht om aanvullende cijfers te verstrekken.

Misbruik procesrecht

Deze omissie wringt volgens de Orde des te meer in het licht van de discussie de afgelopen jaren over de wrakingsprocedure, die inmiddels ook de Tweede Kamer heeft bereikt. “Hierin wordt de advocatuur nogal eens aangewreven het instrument van wraking lichtvaardig in te zetten. In vele overleggen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Raad voor de rechtspraak, het Openbaar Ministerie en eerder dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer heeft de NOvA de kwalificatie ‘misbruik van procesrecht’ altijd ronduit bestreden.”
De Orde zegt herhaaldelijk te hebben gevraagd naar een nadere onderbouwing en naar de omvang van het veronderstelde probleem en een uitsplitsing per rechtsgebied, maar constateert dat ook het jaarverslag 2019 van de Rechtspraak “dit inzicht helaas niet biedt”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven