Advocatuurcongres 2013: donkere wolken pakken zich samen

Delen:

Donkere-WolkenMiddelgrote kantoren zullen dit jaar waarschijnlijk fors moeten gaan inleveren, gemiddeld wel 6% van hun omzet. Die voorspelling deed interim manager en adviseur Bert Hokken afgelopen donderdag tijdens zijn jaarlijkse Advocatuurcongres. Tijdens dit congres werden ruim 40 bestuurders van met name middelgrote advocatenkantoren bijgepraat over de kansen en bedreigingen op hun markt.

En bedreigingen zijn er voldoende, dat is wel duidelijk. Bezuinigingen van overheidswege, de economische crisis die het midden- en kleinbedrijf, een van de belangrijkste doelgroepen van deze kantoren, hard geraakt heeft, de Hema die testamenten gaat verkopen, de opmars van de rechtsbijstandverzekeraars, het is maar een greep van de zorgen die de kleinere en middelgrote kantoren hebben.

De Amsterdamse hoogleraar Hans Strikwerda, door het blad Management Team omschreven als de machtigste consultant van Nederland, wist de meeste aanwezigen behoorlijk te prikkelen met vragen als: “Is het u bekend of uw klanten over- of underserved zijn?, Werkt het partner-leverage model nog wel?, Hoe speelt u in op de veranderende motivatie van de professionals binnen uw organisatie, En op het andere mensbeeld van de jongere medewerkers door hun andere opleiding en ervaring?” Aan de hand van het succesverhaal van het Amerikaanse advocatenkantoor Duane Morris, geworteld in de Quaker-denkwereld, illustreerde Strikwerda het belang van een samenhangend en door de hele organisatie gedeeld normen- en waardenpatroon. Op basis daarvan is door Duane Morris een strategie geformuleerd die wederom breed wordt gedeeld en gecommuniceerd. En op basis daarvan weer wordt beleid geformuleerd en uitgevoerd. Kenmerk daarvan is complete consistentie. Dus alles wat wordt gedaan vloeit volledig logisch voort uit de missie, waarden en strategie.

Na Strikwerda was het de beurt aan Theo Camps, bestuursvoorzitter van Berenschot groep en hoogleraar aan de Tilburgse Universiteit. Ook hij hield de aanwezigen een spiegel voor. Camps is er van overtuigd dat de de juridische sector voor grote veranderingen staat. “De consultancy is de afgelopen jaren met 40% gekrompen als gevolg van nieuwe toetreders en technologische ontwikkelingen. Er is geen enkele reden om niet te denken dat hetzelfde niet ook met advocatenkantoren gaat gebeuren.” Volgens Camps kunnen hoog specialiseerde juristen niet werken binnen en leiding geven aan een juristenfabriek. “Je kunt nu eenmaal in je strategie de toenemende marktvraag naar goedkopere dienstverlening niet combineren met die andere vraag naar hooggekwalificeerd werk.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven