Affectieschade toch in wet

Delen:

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil door middel van een wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven echtgenoten, partners en familieleden van een slachtoffer van een misdrijf toch het recht geven op een schadevergoeding.

In het voorjaar verwierp de Eerste Kamer nog het aparte wetsvoorstel affectieschade. Het voorstel gaf naasten van slachtoffers van een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf het recht op een schadevergoeding van de daders. In geval van een geweldsmisdrijf zou deze categorie krachtens het wetsvoorstel affectieschade ook een beroep kunnen doen op het Schadefonds geweldsmisdrijven. De Eerste Kamer verwierp op 23 maart het gehele wetsvoorstel, onder meer uit angst voor het ontstaan van een claimcultuur.

Hirsch Ballin laat het wetsvoorstel nu gedeeltelijk herleven in een wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven. Hij voegt er, op verzoek van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, een artikel aan toe waardoor naasten in ieder geval bij het fonds een claim kunnen indienen voor immateriële schade als gevolg van een geweldsmisdrijf. Het schadefonds is een vangnetvoorziening in geval daders niet aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Hirsch Ballin zoekt met zijn wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven ook aansluiting bij de Wet versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces. Uitgangspunt van die regeling, die op 1 januari 2011 van kracht wordt, is dat de positie van slachtoffer en nabestaanden zoveel mogelijk wordt gelijkgetrokken. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven