Afgewezen advocaat start proces leeftijdsdiscriminatie

Delen:

Leendert de JongEen advocaat uit Hoorn sleept de Staat en een bemiddelingsbureau voor de rechter wegens leeftijdsdiscriminatie. De advocaat, Leendert de Jong (58), werd bij een sollicitatie afgewezen omdat de bemiddelaar op zoek was naar iemand met maximaal 7 jaar werkervaring. De advocaat heeft 25 jaar ervaring.

Toen De Jong de bemiddelaar voorhield dat de afwijzing in strijd is met het verbod op leeftijdsdiscriminatie uit de richtlijn van de Raad van de Europese Unie nr. 2000/78, verzon de bemiddelaar volgens De Jong een smoes, namelijk dat het bureau kandidaten zocht die “recentelijk 100 procent op een arbeidsrechtelijke sectie hebben gezeten”. De Jong is generalist.

Hij werd hoe dan ook afgepoeierd voor de vacature advocaat-medewerker arbeidsrecht, maar hij laat het er echter niet bij zitten. De advocaat klaagt niet alleen de bemiddelaar aan, maar ook de Staat, omdat deze, volgens De Jong, heeft verzuimd om doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties vast te stellen. Hij eist van de beide tegenpartijen € 5.000 schadevergoeding. De advocaat is op dit moment werkloos.

De zaak dient bij de kantonrechter in Den Haag.

De Jong werd in 2011 bekend door een principezaak tegen DAS Rechtsbijstand. Hij bepleitte het principiële recht op vrije keuze van rechtshulpverlener in alle procedures, ook in zaken waarvoor geen verplichte vertegenwoordiging door een advocaat is vereist. In het kort geding vonnis van 8 maart 2011 heeft de rechtbank Amsterdam dit recht bevestigd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven