Afscheidsrede professor Ton Broeders: Het forensisch tekort

Delen:

Hoewel de aanblik van de hooggehakte dames van CSI anders doet vermoeden, verloopt het forensisch onderzoek van materiële sporen ook anno 2011 bepaald niet altijd probleemloos. Door de wetgeving en de huidige financieringsvorm in Nederland, met een monopoliepositie van het Nederlands Forensisch Instituut, is de kwaliteit van het forensisch onderzoek bepaald niet gegarandeerd.

Dit stelt hoogleraar Criminalistiek prof. dr. Ton Broeders in zijn afscheidsrede, die hij vandaag aan de Universiteit Maastricht uitspreekt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Broeders noemt in zijn rede enkele recente voorbeelden: “In de zaak Kroon werd een door het OM ingebracht toxicologisch onderzoek naar het gebruik van cocaïne na een kritische contra-expertise uitgevoerd in opdracht van de verdediging door het OM zelve schielijk terzijde gelegd. In de zaak Lucia de Berk speelde verschil van inzicht onder deskundigen over onder meer toxicologisch bewijs een cruciale rol. In andere geruchtmakende zaken als de Schiedammer parkmoord en de Puttense moordzaak leidden verschillen in de waardering en interpretatie van DNA-bewijs tot honorering van herzieningsaanvragen en bleken de oorspronkelijk veroordeelde verdachten onschuldig. Nog geen maand geleden besloot het OM te stoppen met de geuridentificatieproef, een identificatiemiddel waarvan de Nederlandse politie tientallen jaren – in veel gevallen ten onrechte – gebruik heeft gemaakt.”

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven