Afwachtende houding van net afgestudeerde juristen leidt tot afwijzing bij sollicitatie

Uit onderzoek onder net afgestudeerden Nederlands Recht kandidaten die de advocatuur in willen, blijkt dat bijna 50% van de sollicitanten wordt afgewezen vanwege het gebrek aan assertiviteit tijdens het sollicitatiegesprek.

Het cliché beeld wel van een jonge, zeer mondige en assertieve advocaat in een rechtbank, kennen wij allemaal wel van televisie. Toch blijkt uit onderzoek van Young & Ambitious dat de nummer één reden van afwijzing bij sollicitaties; het gebrek aan assertiviteit is. Zo wordt bijna de helft van de kandidaten afgewezen, omdat ze een afwachtende houding aannemen tijdens het gesprek. Ellen Schepers, recruiter bij Young & Ambitious Legal, zegt hierover "Een te bescheiden en afwachtende houding zorgt ervoor dat je als sollicitant niet ver komt in de sollicitatieprocedure. Assertiviteit en een proactieve houding worden namelijk door advocatenkantoren gezien als dé eigenschappen die ontzettend belangrijk zijn om een succesvolle praktijk te kunnen runnen."

Ook de motivatie van kandidaten om voor een bepaald advoatenkantoor te kiezen vormt een belangrijk struikelblok tijdens het sollicitatiegesprek. "Wij merken dat veel net afgestudeerde juristen geen duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden bij de verschillende advocatenkantoren. Ook speelt mee dat zij nog niet goed weten wat zij willen. Wij adviseren daarom kandidaten over de diverse mogelijkheden en brengen samen met de kandidaat in kaart welke kantoor het best past bij de kandidaat past", aldus Ellen Schepers.

Tot slot blijkt ook uit het onderzoek dat kandidaten gemiddeld 6-8 weken nodig hebben om een passende functie te vinden.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven