AI van Moonlit maakt Europese regels overzichtelijk

Moonlit.ai heeft een platform gelanceerd dat jurisprudentie en wetgeving van EU-lidstaten doorzoekbaar en analyseerbaar maakt. Volgens de mensen achter Moonlit is de tool een manier om de transparantie en toegang tot recht te verbeteren binnen het complexe en versnipperde Europese juridische landschap.

Delen:

Moonlit biedt een uitgebreid, door AI aangedreven juridisch onderzoeksplatform dat voortdurend juridische activiteiten in EU-lidstaten monitort. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie stelt het gebruikers in staat om juridische uitspraken uit meerdere landen te onderzoeken en vergelijken. Elk document wordt voorzien van directe vertalingen, samenvattingen en inzichten.

Moonlit is opgericht door Roderick Lucas, een expert in AI en datawetenschap met ervaring bij Deloitte NL en de Vrije Universiteit Amsterdam en Tilburg University, en Dirk-Jan van den Broek, een advocaat met meer dan twintig jaar ervaring in de juridische sector, waaronder de oprichting van ClaimShare.

“Hoewel bijna zeventig procent van de nationale wetten wordt bepaald of beïnvloed door EU-regelgeving, kijken de meeste advocaten voornamelijk naar nationale jurisprudentie,” legt Dirk-Jan van den Broek, medeoprichter en CFO van Moonlit, uit. “In een steeds meer centraal gereguleerd Europa, waar juridische precedenten uit het ene land aanzienlijk invloed kunnen hebben op beslissingen in een ander land, is dit een even logisch als onmisbaar hulpmiddel.”

Op een vraag van de redactie van Mr. wat het verschil is tussen Moonlit en andere juridische AI-tools zoals Harvey en Claude, antwoordt Lucas: “De andere juridische AI-tools doen niet aan bronvermelding. Bovendien: als ze het antwoord niet weten, kunnen ze gaan hallucineren als ze het antwoord niet weten. Moonlit vermeldt wel bronnen. De kans op hallucineren is bij Moonlit veel kleiner.”

Een risico van andere juridische AI is volgens Lucas dat het antwoord net zo goed of slecht is als de prompt. Om dat nadeel te ondervangen heeft Moonlit juridische vragen al omgezet in prompts. Het gebruik van publieke informatie uit Moonlit is gratis. Wie AI wil toepassen (vertalen, samenvatten, vragen stellen et cetera) betaalt 80 euro per maand.

Moonlit beschikt over een gespecialiseerde Gen-AI chatbot, die directe antwoorden genereert vanuit een database met nu al meer dan 9 miljoen documenten. Alle antwoorden worden voorzien van referenties naar bronartikelen, wat betrouwbare en verifieerbare informatie garandeert. De tool kan worden gebruikt door juridische professionals in heel Europa.

Moonlit.ai is ontwikkeld door Deloitte en verzelfstandigd met een investering van venture capital bedrijf Curiosity VC.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven