AIVD te makkelijk met persoonsgegevens

Delen:

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wisselt te makkelijk persoonsgegevens uit met buitenlandse inlichtingendiensten. Daardoor verstrekt de AIVD soms onrechtmatig gegevens aan collega’s in het buitenland. Dat concludeert de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten in een rapport dat woensdag is aangeboden aan het parlement. Daarin staat ook dat de AIVD per afzonderlijke inlichtingendienst uit het buitenland onvoldoende controleert en motiveert of deze in aanmerking komt voor samenwerking.

De Commissie is van oordeel dat de AIVD zo terughoudend mogelijk moet zijn in de samenwerking met diensten van landen waar nauwelijks tot geen democratische traditie bestaat en waar (structureel) mensenrechten worden geschonden. Het op voorhand uitsluiten van elke samenwerkingsrelatie met dergelijke diensten zou in de praktijk echter kunnen leiden tot onwenselijke of zelfs rampzalige situaties.

Voor meer info www.ctivd.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven