Albayrak: geen tijdelijke status slachtoffers mensenhandel

Delen:

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) is niet van plan om alle vrouwen die in Nederland mogelijk het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) had dat onlangs geadviseerd. Maar dat gaat Albayrak te ver. Volgens de staatssecretaris zal zo’n maatregel een sterk aanzuigende werking hebben, als dit bekend wordt in de landen waar de vrouwen vandaan komen`.

Albayrak zegt dat in een interview in NRC Handelsblad van zaterdag. Momenteel krijgen mogelijke slachtoffers van mensenhandel alleen een tijdelijke status als de betrokkene aangifte doet en meewerkt aan de opsporing en vervolging van de daders. Die tijdelijke vergunning wordt pas definitief als het proces leidt tot een veroordeling of als de vervolging langer duurt dan drie jaar. Het kabinet komt later nog met een reactie op het ACVZ-advies, aldus een woordvoerder van Justitie.

Vrouwelijke slachtoffers komen vaak in de prostitutie terecht, in Nederland of elders in Europa. Vaak weten ze hier vooraf zelf niets van. Albayrak wil wel de opvang en bescherming van mogelijke slachtoffers verbeteren. Ze zal samen met haar ambtgenoot Jet Bussemaker (Volksgezondheid) een project opzetten waar betrokkenen tot rust kunnen komen.  "Als ze zich veilig voelen, durven ze eerder aangifte te doen."

Verder stelt Albayrak dat ze in meer landen Nederlandse teams wil inschakelen om daar op luchthavens jonge vrouwen tegen te houden die mogelijk het slachtoffer worden van mensenhandel. Deze methode heeft volgens haar in Nigeria goed gewerkt. "Mede daardoor is de route opgedroogd." Ze denkt onder meer aan een land als India, waar zo’n aanpak effect kan hebben. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven