Aleid Wolfsen herbenoemd als bestuursvoorzitter AP

Aleid Wolfsen blijft de komende vijf jaar bestuursvoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming om de aanstelling van Wolfsen tot augustus 2026 te verlengen.

Delen:

Foto: Autoriteit Persoonsgegevens

Aleid Wolfsen is sinds 2016 voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt. Daarvóór was Wolfsen al aan deze organisatie verbonden als lid van de raad van advies. Eerder was hij onder meer burgemeester van Utrecht en werkte hij in de politiek en de rechterlijke macht.

Eenmalige herbenoeming

Op 1 augustus loopt de huidige termijn van Wolfsens voorzitterschap af. Op grond van artikel 7 van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming kan de voorzitter van de toezichthouder één keer worden herbenoemd voor een termijn van vijf jaar. Dit gebeurt bij Koninklijk Besluit op voordracht van de minister van Justitie en Veiligheid.

Nog veel werk

Zodra koning Willem-Alexander zijn handtekening onder het kabinetsbesluit heeft gezet, is de herbenoeming een feit. “Door de digitalisering van onze economie en ons dagelijks leven is goede bescherming van persoonsgegevens steeds belangrijker”, zegt Wolfsen naar aanleiding hiervan. “Daarin zijn goede stappen gezet, maar er is natuurlijk nog veel werk te verzetten. Ook de komende vijf jaar ga ik me daar als voorzitter van de AP met veel energie voor inzetten.”

Capaciteitsproblemen

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg vorig jaar veel meer klachten over mogelijke privacyschendingen dan zij aan kan. Burgers meldden zich meer dan 25.590 keer, blijkt uit het door de AP in maart gepubliceerde jaarverslag. Begin dit jaar lagen er nog zo’n tienduizend klachten te wachten op behandeling.

De wettelijke verplichting om klachten te behandelen kan de AP niet nakomen, zei Wolfsen in maart in een interview in Trouw. Hij wijt dit aan al langer bestaande capaciteitsproblemen. “Het ministerie stelt ons met het huidige budget niet in staat om aan onze wettelijke verplichting te voldoen. Dat terwijl het hier gaat om mogelijke slachtoffers van wie de grondrechten worden geschonden.”

Meer banen

Om haar wettelijke taken goed te kunnen uitvoeren heeft de AP 470 fulltime banen nodig in plaats van de huidige 184, staat er in de ‘Meerjarenbegroting 2021-2025’ die de toezichthouder in november publiceerde. De organisatie heeft deze meerjarenbegroting, naast de reguliere begroting voor volgend jaar, opgesteld op basis van een onderzoek dat KMPG deed in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de AP.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg het demissionaire kabinet in februari via een motie de AP vanaf volgend jaar te laten groeien, maar demissionair minister Dekker liet daarop weten dit over te willen laten aan het volgende kabinet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven