Alle hoven over op digitale dossiers in politierechterzaken

Na de gerechtshoven Den Haag, Amsterdam en Den Bosch verstrekt sinds kort ook het hof Arnhem-Leeuwarden digitale dossiers in politierechterzaken.

Delen:

Alle hoven over op digitale dossiers in politierechterzaken
Foto: Depositphoto's

Het hof Den Haag heeft eerst een jaar ervaring opgedaan met de nieuwe digitale werkwijze. Wanneer advocaten bij dit gerechtshof hoger beroep hebben ingesteld, kunnen zij inmiddels het dossier downloaden in politierechterzaken, strafzaken die in eerste aanleg door de kantonrechter zijn afgedaan, meervoudige strafzaken waarbij de verdachte niet vastzit en ontnemingen.

Stap voor stap

De andere hoven verstrekken nu in ieder geval digitale dossiers in politierechterzaken. Het is de bedoeling dat ook zij dit jaar stap voor stap in meer strafzaken overgaan op digitaal werken.

Mijn Strafdossier

Advocaten ontvangen het dossier in hoger beroep, net als het dossier in eerste aanleg, via Mijn Strafdossier (Advocatenportaal). Door in te loggen met hun advocatenpas krijgen zij toegang tot dit beveiligde webportaal. Voor meer informatie over dit systeem is er een speciale handleiding en kunnen ze ook veelgestelde vragen bekijken. Op doordeweekse dagen kunnen ze voor technische ondersteuning ook terecht bij het Rechtspraak Servicecentrum.

Uitbreiding

Met het digitale werken in hoger beroep moet het papiergebruik in de strafrechtketen verder verminderen, een van de doelen waaraan de Rechtspraak met het Openbaar Ministerie en politie werkt in het Programma Digitalisering Strafrechtketen.

De Rechtspraak werkt nog aan een verdere uitbreiding van Mijn Strafdossier, zodat advocaten in de toekomst ook digitaal documenten kunnen versturen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven