Amsterdamse start-ups krijgen juridisch advies van studenten

Delen:

broedmachineTien uitmuntende rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam zullen een half jaar lang beginnende Amsterdamse technologiestart-ups kosteloos met juridische hulp op het terrein van het informatierecht ondersteunen. Zij doen dit in het kader van het praktijkvak ‘Clinic Technologie, Media & Communicatie’ dat onlangs van start ging.

Het praktijkvak is een samenwerkingsverband tussen Stichting de Clinic, het Instituut voor Informatierecht, onderdeel van de rechtenfaculteit en gerenommeerde advocatenkantoren in de regio Amsterdam, waaronder Freshfields Bruckhaus Deringer, Kennedy Van der Laan, NautaDutilh, Stibbe en SOLV Advocaten. De gemeente Amsterdam steunt het initiatief met een subsidie vanwege het belang voor Amsterdam als metropoolregio voor start-ups. Het project moet bijdragen aan het imago en de aantrekkingskracht van Amsterdam als innovatieve, ondernemende en creatieve regio.

De tien studenten in de eindfase van hun studie zijn geselecteerd op basis van motivatie, vooropleiding en CV. Zij werken in teams onder intensieve begeleiding van ervaren advocaten, docenten en een projectmanager. Op deze manier wordt voorkomen dat de geselecteerde start-ups na verloop van tijd te maken krijgen met juridische complicaties.

“Zowel studenten als werkgevers vragen steeds meer om praktijkervaring. Dit vak biedt studenten de kans. Tegelijkertijd is er bij start-ups veel vraag naar specialistische juridische kennis. In de Clinic brengen we deze behoeftes samen en dragen studenten bij aan de ontwikkeling van de metropoolregio Amsterdam”, licht projectmanager Veronic Sijstermans van de Clinic toe.

De Clinic is een gespecialiseerde rechtswinkel op het gebied van Technologie, Media en Communicatie, die al sinds vijf jaar zelfstandig advies geeft op het gebied van privacy, intellectuele eigendom en mediarecht. Burgers en maatschappelijke organisaties kunnen hun informatierechtelijke vragen stellen via de website van de Clinic. Naast de intensieve begeleiding van de geselecteerde start-ups, zullen de studenten iedere woensdag ook telefonisch eerstelijns rechtshulp blijven leveren. Met het aanbieden van de Clinic zou de UvA voorop lopen binnen Europa; in de Verenigde Staten zijn Law Clinics al langer onderdeel van het curriculum. Andere Europese universiteiten zouden al interesse hebben getoond om eenzelfde vak op te zetten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven