‘Aparte begroting rechtspraak valt niet duurder uit’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Michiel van Nispen
Michiel van Nispen. Foto SP

Een eigen begroting voor de Raad voor de rechtspraak valt naar verwachting niet duurder uit dan de huidige begroting, die onder het ministerie van Veiligheid en Justitie valt. Dat schrijft Kamerlid Michiel van Nispen (SP, foto) in de memorie van toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel dat hij gisteren heeft ingediend. Dat moet leiden tot een aparte begroting voor de rechtspraak.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen krijgt de Raad voor de rechtspraak de status van hoog college van staat, vergelijkbaar met de Raad van State, de Nationale ombudsman en de Algemene Rekenkamer. Deze colleges hebben een zelfstandige begroting. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, pleitte er eerder dit jaar diverse keren voor de financiering van rechtspraak uit de politieke arena te halen.

De rechtspraakbegroting is nu onderdeel van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De rechtspraak is daardoor afhankelijk van de vraag hoeveel geld de minister ter beschikking heeft. In mei zei minister Van der Steur er weinig voor te voelen de begroting voor de rechtspraak los te koppelen van zijn ministerie. Eerder lieten GroenLinks en D66 weten het initiatiefwetsvoorstel van de SP te steunen. De PvdA staat ‘sympathiek’ tegenover het voorstel – al met al vooralsnog geen Kamermeerderheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top