Arbiters die de taal van techneuten spreken

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Voormalig burgemeester Rob van Gijzel bij de lancering van TAMI. Foto TAMI

Met de nieuwe organisatie Technology Arbitration & Mediation Institute (TAMI) beschikt Nederland over speciaal instituut voor geschillenbeslechting in technische zaken. Alle bemiddelaars, adviseurs, mediators en arbiters spreken vooral de taal van techneuten en niet alleen de taal van juristen, zegt bestuurslid Hans Bloemen (tevens voorzitter van Brainport TechLaw).

De-escalatie

Het doel van TAMI is om snel en kostenefficiënt escalatie te voorkomen en een alternatief te bieden voor de gewone rechter. Het nieuwe instituut focust op de-escalatie, mediation en arbitrage. Er is een voordelige en verkorte procedure mogelijk. TAMI werkt voor Nederland en het buitenland. De arbiter kan in zijn eentje beslissen, maar partijen kunnen ook kiezen voor meerdere arbiters.

Technologielicenties

TAMI buigt zich over uiteenlopende geschillen die kunnen voorkomen bij techbedrijven, zoals over technologielicenties, intellectueel eigendom, R&D-samenwerking, online services en technologieovereenkomsten. Afhankelijk van de technologie waar het geschil betrekking op heeft, wordt een deskundige gezocht die als bemiddelaar, mediator of arbiter op kan treden. “Dat moet een materiedeskundige zijn,” licht bestuurslid Jos van der Wijst (advocaat bij Bogaerts en Groenen Advocaten) toe. “Als het een technische vraag is, zal iemand met een technische achtergrond als arbiter of mediator worden gezocht. Wanneer het een juridische vraag is, wordt gezocht naar iemand met een juridische achtergrond.”

Vertrouwelijk

Een bijkomend voordeel is dat bemiddeling, mediation en arbitrage vertrouwelijk zijn. Een conflict wordt dus niet openbaar.

Per vorm van geschillenbeslechting staan de kosten vermeld op de website van TAMI. Bij mediation bedragen de administratiekosten 500 euro, en voor een scheidsgerecht 1.000 euro. Bij arbitrage zijn die kosten respectievelijk 500 en 1.500 euro

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top