Architect Hoge Raad tekent ook voor rechtbank Amsterdam

Delen:

Beeld bij nieuwbouw rechtbank AmsterdamKaan Architecten, dat eerder al de nieuwbouw van de Hoge Raad ontwierp, krijgt nu ook een rol bij het ontwerp van de nieuwe Amsterdamse rechtbank. Het consortium NACH, waar onder meer Heijmans en Kaan Architecten deel van uitmaken, bouwt de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg op de Zuidas. Het nieuwe pand, dat op de plaats komt van de huidige rechtbank, vertoont grote gelijkenissen met het onderkomen van de Hoge Raad. Het project kost in totaal 235 miljoen euro, inclusief 30 jaar beheer en onderhoud aan het pand.

Begin volgend jaar wordt begonnen met de sloop van het huidige gebouw, dat sterk is verouderd. Het nieuwe pand moet in 2020 in gebruik worden genomen. Tijdens de verbouwing vindt de rechtspleging plaats in een tijdelijk gebouw van 5400 vierkante meter dat op het terrein wordt geplaatst en in bestaande torens E en F.

De rechtbank wordt tien verdiepingen hoog en krijgt, net als het gebouw van de Hoge Raad, een transparant uiterlijk door het gebruik van veel glas. De rechtszalen worden ruimer en er is meer plek voor publiek. Er komt ook een extra grote zaal die kan worden gebruikt voor grote publiekszaken. Bij de Amsterdamse rechtbank werken ruim duizend medewerkers, onder wie tweehonderd rechters.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven