Arthur Hartkamp: ‘Het ministerie van Justitie houdt niet van rechters’

Delen:

Arthur HartkampHet stroperige ambtelijke leven begon Arthur Hartkamp zo tegen te staan, dat hij in 2006 vertrok als procureur-generaal bij de Hoge Raad. Velen vroegen zich destijds af wat de reden voor zijn vertrek was. In een interview met Mr. vertelt Hartkamp, nu hoogleraar Europees privaatrecht in Nijmegen, hier voor het eerst over.

Arthur Hartkamp laat zich zelden interviewen; over zijn vertrek als procureur-generaal (PG) heeft hij zich tot nog toe niet uitgelaten. Aanleiding voor het interview met Mr. was de benoeming van Hartkamp tot lid van de Academia Europaea, een gerenommeerd wetenschappelijk instituut voor Europese wetenschappers.

Hartkamp werd in 1986 advocaat-generaal bij de Hoge Raad, en van 2001 tot 2006 was hij PG. Er waren twee redenen voor zijn vertrek vertelt hij in het interview. Na twintig jaar conclusies schrijven vond hij dat niet altijd meer even interessant, en daarnaast vond Hartkamp de ambtelijke functie die hij als PG had niet prettig. “Als advocaat-generaal kun je in vrijheid schrijven, maar als PG ben je voorzitter van een gezelschap. Samen met de president stuur je de organisatie aan, maar die samenwerking is niet makkelijk.” (…) “Een groot gevaar in het bedrijfsleven, de politiek en ook de rechtspraak is dat wie te hoog in de organisatie zit, niet meer wordt tegengesproken. Mijn voorganger Ten Kate hield mij voor dat de enige die een president van de Hoge Raad tegenspreekt de procureur-generaal bij de Hoge Raad is. Daarbij kwam dat rechters zich niet laten besturen, waar ze helemaal gelijk in hebben. Maar het ministerie denkt dat dat wel moet gebeuren. Het ministerie van Justitie houdt niet van rechters. Het beschouwt de rechterlijke macht als een onafhankelijke ‘buitendienst’ en dat is iets waaraan een minister een hekel heeft.”

Over de Raad voor de rechtspraak toont Hartkamp zich niet erg enthousiast, sterker: “Ik vind het een onding en het is helemaal uit de hand gelopen.” Toen Hartkamp begon als PG waarschuwde hij dat er te weinig werd gelet op de kwaliteit van de rechtspraak. “Het enige waarop werd gelet, onder invloed van het ministerie, waren de cijfers. Dat gaat fout. En als de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak zich dan ook nog als baas van de rechters gaat gedragen, loopt het helemaal mis.” Hartkamp vond de interactie tussen Hoge Raad, ministerie en Raad voor de rechtspraak lastig. “Ik heb het altijd moeizaam gevonden om met elkaar om te gaan, omdat het in wezen nooit om echte interactie gaat. Iedereen heeft zijn eigen bevoegdheden en wijkt daar geen millimeter van af. Dus wat je doet is beleefdheidsgesprekken voeren en het lukt haast niet om echt wat te bereiken. Dat stroperige ambtelijke leven begon me te veel tegen te staan.”

Lees het gehele interview met Arthur Hartkamp in de eerste Mr. van 2014 die aanstaande vrijdag 31 januari verschijnt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven