Auteurs gezocht voor Legal Studies-encyclopedie

Delen:

Foto: Shutterstock

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid is op zoek naar auteurs die een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse Encyclopedie voor Empirical Legal Studies (ELS).

Doel van de encyclopedie is om een systematisch overzicht te geven van ELS-onderzoeken op een bepaald rechtsgebied, de betekenis van de bevindingen uit deze onderzoeken voor het recht, en van prangende empirische vragen op het rechtsgebied.

Er is de laatste jaren op grote schaal onderzoek in ELS uitgevoerd, maar een algemeen overzicht ontbreekt. “Een encyclopedie geeft zo’n overzicht, biedt aanknopingspunten voor nieuw onderzoek en informeert de rechtspraktijk over empirisch-juridische onderzoeksuitkomsten op hun rechtsgebied. Daarnaast is het boek geschikt als onderwijsmateriaal voor (empirisch-)juridische cursussen,” aldus het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

In de uitnodiging heeft het WODC heeft een lijst van rechtsgebieden opgesteld als overzicht van de gewenste bijdragen aan de encyclopedie. Maar auteurs staat het vrij om andere deelterreinen of een combinatie van terreinen voor te stellen.

Wie een bijdrage wil leveren moet voor 1 september een voorstel indienen. In het voorstel moet naar voren komen over welk rechtsgebied het hoofdstuk gaat, wat voor empirisch-juridisch onderzoek de afgelopen 25 jaar op dit terrein is verricht, wat de belangrijkste bevindingen zijn en wat de implicaties van die bevindingen zijn voor de rechtspraktijk. Ook moet in het voorstel de empirische vragen worden geformuleerd waarop toekomstig onderzoek zich zou moeten richten.

Het voorstel mag ongeveer 350 woorden zijn en de schrijftaal is Nederlands. Het uiteindelijke hoofdstuk mag 6.000-10.000 woorden zijn, inclusief referenties.

Uiterlijk 15 november 2018 krijgen auteurs bericht of het voorstel is geaccepteerd. Op 1 mei 2019 is de deadline voor het indienen van het volledige hoofdstuk. Het boek verschijnt in de loop van 2020 en wordt uitgegeven door Boom Uitgevers. De redacteuren zijn Arno Akkermans, Catrien Bijleveld, Marijke Malsch, Bert Marseille, Monika Smit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven