Bank zegt betaalrekening van Caribisch advocatenkantoor VanEps op: ‘te duur’

ABN Amro mag van de Amsterdamse rechtbank de bankrekening van advocatenkantoor VanEps beëindigen. De bank vindt de kosten van de banciare relatie met dit op Curaçao ingeschreven kantoor te hoog.

Delen:

Bank zegt betaalrekening van Caribisch advocatenkantoor VanEps op: ‘te duur’ - Mr. online
Willemstad, Curaçao (foto: Depositphotos)

Advocatenkantoor VanEps, opgericht naar het recht van Curaçao, heeft meerdere vestigingen op de Caribische eilanden. Er werken zo’n dertig advocaten, vier ervan zijn ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten. VanEps houdt kantoor in Amsterdam door middel van de Dutch Caribbean Desk bij Van Doorne. Daarmee heeft VanEps een samenwerkingsverband – het staat bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven op het adres van Van Doorne. Tot 1 april 2022 heette VanEps nog VanEps Kunneman Van Doorne.

Witwassen

VanEps heeft een zakelijke betaalrekening bij ABN Amro. Die zegt de bank in 2021 op. De kosten van de dienstverlening aan buitenlandse klanten zijn aanzienlijk gestegen, aldus de bank, die moet voldoen aan steeds strengere wet- en regelgeving. Zo moeten klant- en transactieonderzoeken worden uitgevoerd om witwassen en andere vormen van fraude te voorkomen. Toetsing op lokale wetten en regels vindt de bank kostbaar. Daarom wordt de dienstverlening aan VanEps stopgezet.

‘Onaanvaardbaar’

In eerste instantie krijgt VanEps van de voorzieningenrechter gelijk. De bodemrechter, de rechtbank Amsterdam, denkt er echter anders over. Daar betoogt het advocatenkantoor dat opzegging naar maatstaven van redelijkheid onaanvaardbaar is. Het kantoor ontvangt jaarlijks 1 miljoen euro op de rekening. Zonder deze betaalrekening gaan haar kosten aanzienlijk omhoog, waaronder wisselkosten en het 1% licentierecht voor uitgaande buitenlandse betalingen die Curaçaose banken in rekening brengen. Bij Curaçaose banken kan geen eurorekening worden geopend en zonder eurorekening loopt VanEps een onwenselijk en onnodig koersrisico. Verder heeft VanEps (Europese) cliënten die in euro’s willen betalen, betalingen via een buitenlandse rekening leidt tot extra transactiekosten. Ook wekt een Nederlandse bankrekening vertrouwen bij Europese cliënten. Sluit ABN Amro de rekening, dan dreigt omzetverlies. Daartegenover staat het belang van de bank. Gezien de hoge kosten heeft ABN Amro besloten de internationale zakentak zo goed als volledig te ontmantelen. Die kosten wegen niet meer op tegen de baten.

Bancaire systeem

Ook de rechtbank ziet in dat klanten als VanEps voor de bank onvoldoende rendabel of verlieslatend zijn. VanEps is voor haar bedrijfsvoering echter niet afhankelijk van de betaalrekening bij ABN Amro, stelt de rechtbank, nu de meeste betaaltransacties aan en door VanEps worden afgewikkeld via andere banken. Het betalingsverkeer bij ABN Amro is beperkt. VanEps wordt bij beëindiging van de bankrekening ook niet uitgesloten van het bancaire systeem – het kantoor heeft ook andere rekeningen. VanEps heeft niet aangetoond dat het onmogelijk is om bij een andere Nederlandse bank een betaalrekening te openen. Volgens de rechtbank weegt het belang van ABN Amro bij beëindiging van de bancaire relatie op zijn minst even zwaar als het belang van VanEps bij voortzetting daarvan. Daarom mag de bank de bankrekening opzeggen.

Lees hier de hele uitspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven