Bart Joosen benoemd tot hoogleraar prudentieel toezichtrecht

Delen:

Bart JoosenBart Joosen is op 26 juli benoemd tot hoogleraar prudentieel toezichtrecht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam, waaraan hij sinds 2010 als gastdocent verbonden is. De leerstoel is ingesteld ter verbreding van het aan de faculteit verbonden Centrum voor Financieel Recht. Joosen is als of counsel verbonden aan de Financial Services groep van CMS Derks Star Busmann.

Prudentieel toezicht is gericht op het waarborgen van een stabiel financieel stelsel door de naleving te bevorderen van de regels met betrekking tot de soliditeit van de afzonderlijke financiële ondernemingen. Joosen gaat onderzoek doen naar de instelling van het Europese Single Supervisory Mechanism (SSM), waarbij de Europese Centrale Bank de rollen van nationale toezichthouders bij het toezicht op Europese banken zal overnemen. Dit wordt ondersteund door een Single Rule Book (waaronder de Basel III implementatie), waarbij de nationale wetgeving wordt overgeheveld naar een uniform Europees wetboek voor de financiële markten in een poging van de Europese wetgever tot maximum harmonisatie van Europese wet- en regelgeving. Samen met de geüniformeerde aanpak van probleembanken is er sprake van een verregaande Europeanisering van het prudentieel toezicht op de financiële sector. Dit gaat voorts gepaard met een voortschrijdende globalisering van het toezicht, waaronder een wereldwijde aanpak van zogenaamde systeemrelevante instellingen.

Joosen is gespecialiseerd in het toezicht op de financiële markten, Europees toezichtrecht met een dieptespecialisatie in het prudentieel toezicht. Hij staat met name instellingen in de financiële sector bij, zoals banken, (her-)verzekeraars, pensioenfondsen, betaalinstellingen, beleggingsondernemingen en instellingen betrokken bij clearing en settlement in het betalingsverkeer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven