Bartels: hij van de luide schreeuw

Delen:

Dion BartelsHet dagblad De Pers citeerde gisteren uit het vernietigende faillissementsverslag van curator Kees van den End over het omgevallen Utrechtse advocatenkantoor Bartels. De Pers: “Eigenlijk vat de naam van Dion Bartels’ moedermaatschappij Bromios B.V. alles in één woord samen. In de Griekse mythologie stond Bromios voor ‘hij van de luide schreeuw’. En met die luide schreeuw wierp de Utrechtse advocaat zich de afgelopen jaren op als reddende engel voor gedupeerde beleggers. In de media riep Bartels geregeld duizenden gedupeerde beleggers te vertegenwoordigen in zaken als Palm Invest, Royal Dubai, Golden Sun en nog 26 andere dossiers. Tenminste, tot november. Toen ging de boel plotseling over de kop. lijkt voor de schuldeisers weinig meer te halen. En zo zijn de gedupeerden dubbel gepakt.”

Het failliete kantoor van de Utrechtse reladvocaat Dion Bartels heeft volgens het eerste faillissementsverslag een schuld van ruim 1,2 miljoen euro, waarvan de fiscus een bedrag van bijna 170.000 euro opeist. Volgens Van den End waren de in de publiciteit door de directie genoemde aantallen cliënten het tienvoudige van het werkelijke aantal cliënten van de vennootschap. Dit waren niet de enige cijfers die Bartels flatteerde. Zo stelt de curator tevens dat Bartels Advocaten in een jaarrekening rommelde met niet-gerealiseerde omzet en dat er voorzieningen waren weggelaten. Ook ontbrak het benodigde werkkapitaal en stelt Van den End vast dat er ‘geen noemenswaardig eigen vermogen in de vennootschap aanwezig was.’ Het advocatenkantoor leed in 2009 een verlies van bijna zeven ton op een omzet van 952.000 euro.

Van den End wil nog niet helemaal uitsluiten dat er geld terugkomt voor gedupeerde cliënten. ‘Er wordt nog aan gewerkt.’ Toch acht hij de kans klein dat beleggers nog iets van hun geld terugzien. ‘De moeilijkheidsgraad in dit soort zaken is zeer hoog. Een paar fondsen zijn failliet en statistisch gezien ligt de kans dat er in dit soort zaken geld terugkomt op vijf à tien procent.’ Uit de boedel van het kantoor gaat het in ieder geval niet komen. De inventaris en computers brachten 5.000 euro op. Aldus De Pers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven