Bastiaan Rijpkema bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid

Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema is per 1 juli 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Deze nieuwe leerstoel is gevestigd bij het Leiden Institute for Area Studies (LIAS), dat zich wijdt aan de bestudering van Azië en het Midden-Oosten, vanaf de Oudheid tot heden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Dieter Telemans

De leerstoel is ingesteld door de Stichting Leerstoel Uytenbogaert, waarvan voormalig Hoge Raad-president Geert Corstens voorzitter is. Deze stichting wil met de leerstoel de kennis over en bewustwording van verdraagzaamheid bevorderen.

Tolerantie

Rijpkema zal zich de komende vijf jaar onder meer bezighouden met een vernieuwend juridisch en historisch onderzoek naar het Europese gesprek over tolerantie. Daarbij richt hij zich vooral op discussies over godsdienstvrijheid, verenigingsvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Verder zal hij zijn huidige onderzoek naar democratische tolerantie verbreden en verdiepen. Daarnaast blijft hij drie dagen in de week als universitair hoofddocent werken aan de Leidse rechtenfaculteit.

Bekroond

Rijpkema is een prominente stem in het wetenschappelijke en maatschappelijke debat over democratie en verdraagzaamheid. In zijn onderzoek combineert hij filosofische, juridische, politicologische en historische perspectieven. Zijn onderzoek naar democratische tolerantie werd in 2016 bekroond met de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek en een jaar later kreeg hij de New Scientist Wetenschapstalent-prijs voor het grootste wetenschappelijke talent van Nederland en Vlaanderen. Deze zomer begint hij met een interdisciplinair consortium aan een juridisch-empirisch NWO-onderzoek naar conflictoplossing door internetplatforms.

Verrijking

“Het LIAS is bijzonder ingenomen met de komst van Bastiaan Rijpkema”, zegt Ab de Jong, wetenschappelijk directeur bij het LIAS en hoogleraar vergelijkende godsdienstwetenschap.  “We staan klaar om hem uit te dagen vanuit de verschillende disciplines en regio’s die bij ons centraal staan – Midden-Oosten, Azië, Internationale Betrekkingen, Religiewetenschappen – en evenzeer om van hem te leren. De nieuwe leerstoel Verdraagzaamheid is voor ons een enorme verrijking.”

Zelf zegt Rijpkema de benoeming een grote eer te vinden, zo schrijft hij in een bericht op Twitter. “Ik zie enorm uit naar de samenwerking met de collega’s in het LIAS en de bredere faculteit.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top