Bedreiging advocaat met explosief: verdachte moet drie jaar de cel in

De man die opdracht gaf een zwaar explosief te laten afgaan tegen de gevel van een voormalig advocatenkantoor in Heerhugowaard, krijgt een celstraf van drie jaar.

Delen:

Bedreiging advocaat met explosief: verdachte moet drie jaar de cel in - Mr. online
Foto: Depositphotos

De rechtbank Noord-Holland vindt bewezen dat een 23-jarige man opdracht gaf om in de nacht van 12 op 13 oktober 2020 zwaar vuurwerk, een shell- of mortierbom, te laten ontploffen bij een leegstaand kantoorpand in een woonwijk in Heerhugowaard. Op het moment zat hij nog in detentie. In het pand zat tot een maand vóór de explosie een advocatenkantoor. De ontploffing was bedoeld als dreigement aan het adres van de advocaat, die ook meerdere dreigbrieven ontving. De ontploffing en dreigbrieven waren onderdeel van een plan van de man om de advocaat voldoende angst en vrees aan te jagen zodat ze 9.000 euro zou afgeven.

Handgranaat

Tijdens de zitting op 10 januari 2023 verklaart de man voor het eerst dat er bij het kantoorpand een handgranaat moest worden neergelegd, maar dat deze niet tot ontploffing mocht worden gebracht. Telefoonverkeer vanuit de gevangenis in Lelystad zou zijn verlopen via de telefoon van een medegedetineerde. De rechtbank acht dit echter ongeloofwaardig en gaat ervan uit dat de man de berichten zelf heeft gestuurd en dat hij wel degelijk een ontploffing teweeg wilde brengen.

Angst

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij met zijn handelen gevoelens van angst en onveiligheid heeft veroorzaakt bij het slachtoffer en de overige medewerkers van het advocatenkantoor. Zo’n zware ontploffing veroorzaakt ook altijd grote maatschappelijke beroering en onrust.

Verboden wapenbezit

Verder wordt de verdachte veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij is in het verleden ook al veroordeeld voor een geweldsdelict waarbij hij met een vuurwapen heeft geschoten. Toen dit zich voordeed onttrok hij zich aan zijn detentie.

Tbs en schadevergoeding

Met de psychiater, psycholoog en de reclassering is de rechtbank van oordeel dat de behandeling van de verdachte dringend noodzakelijk is. Recidive wordt matig tot hoog ingeschat. De man kampt met een ziekelijke stoornis van de geestvermogens en deze stoornis was ten tijde van de gepleegde delicten aanwezig. Daarom legt de rechtbank aan de verdachte de tbs-maatregel met voorwaarden op. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van bijna 5.000 euro aan het advocatenkantoor en ruim 5.000 aan het slachtoffer voor immateriële schade en proceskosten.

Een 21-jarige medeverdachte werd in november 2022 veroordeeld voor diens aandeel in het delict.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven