Bedreiging en intimidatie van OM-medewerkers

Delen:

In 2009 zijn 39 medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) geconfronteerd met bedreiging of intimidatie. In 2008 waren dat er 40, in 2007 28 en in 2006 24. Sinds vier jaar worden de bedreigingen en intimidaties centraal geregistreerd. Gezien die relatief korte periode van centrale registratie is het niet mogelijk een trend te bepalen.

Van de 39 gevallen van 2009 gaat het in zeven gevallen om ‘zeer ernstige bedreigingen’, in drie gevallen om ‘ernstige bedreigingen’ en in de overige 29 gevallen om zaken die ‘niet ernstig maar wel beangstigend’ zijn.

Onder de categorie ‘zeer ernstige bedreigingen’ vallen de gevallen dat iemand een aanslag op een officier van justitie wilde plegen of dat iemand op zoek was naar het adres van een officier van justitie om wraak te nemen. In de categorie ‘ernstige bedreigingen’ valt bijvoorbeeld de bedreiging uitgesproken door een gedetineerde. Dreigbrieven en dreigtelefoontjes vallen onder de categorie ‘niet ernstig maar wel beangstigend’.

Wat het OM doet als een medewerker met bedreiging of intimidatie te maken krijgt, is afhankelijk van de situatie. In ernstige gevallen wordt door de politie een dreigingsinschatting gemaakt. Er worden sowieso altijd – in overleg met de betrokkene – passende maatregelen genomen. Maatregelen die soms zeer ingrijpend zijn voor de betreffende OM-medewerker en zijn of haar eventuele partner en gezin.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven