Bedrijfsjurist slordig met vertrouwelijke gegevens

Delen:

geheim100x100Maar liefst 53,9 procent van de bedrijfsjuristen verspreidt intern vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Opinion Matters in opdracht van informatiebeheerder Iron Mountain.
De toestand die de onderzoekers aantroffen is niet netjes, maar de gang van zaken levert ook grote risico´s op boetes en reputatieschade op. Aldus Iron Mountain in het persbericht.

Het algemene beeld is dat een derde van de Nederlandse medewerkers vertrouwelijke bedrijfsgegevens verspreidt onder collega’s. En één op de vijf medewerkers doet dat ook met vertrouwelijkheden over collega’s.

“Ons onderzoek laat een verontrustend verband zien tussen medewerkers met toegang tot vertrouwelijke informatie en het gemak waarmee die informatie verspreiden onder collega’s”, zegt Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain. Strik vervolgt: “Het management moet zijn verantwoordelijkheid nemen en informatiebeveiliging en archiefbeheer niet overlaten aan informatiebeheerders en IT-afdelingen. Gegevensbescherming is geen niche-onderwerp meer, maar moet worden ingebed in de bedrijfscultuur, waarbij elke medewerker een belangrijke rol speelt. Informatieverantwoordelijkheid is een managementdoelstelling en gaat op de werkvloer over het begrijpen van privacy, de bescherming van gegevens en het effectieve beheer van documenten. Roddel en achterklap zijn van alle tijden, maar goed informatiebeleid moet zorgen dat medewerkers weten wat echt niet kan. Van de koffieautomaat naar de straat is een heel kleine stap in de huidige maatschappij.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven